Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutos lähtee yhteisöistä

Mielipide
 
Maria Joutsenvirta

Päättäjien kyvyttömyys tehdä muutoksia on aihe, joka hallitsee otsikoita ja mielipidesivuja. Yhteiskuntasopimuksen kaatumisen nähdään koituvan kaikkien suomalaisten tappioksi.

Olen huolestunut tavasta, joilla uudistuksia haetaan. Ymmärrän, että vanhat valtarakenteet ja neuvottelukulttuurit eivät muutu yhtä nopeasti kuin ympäröivä maailma. Mutta tässä kohden ymmärrys ei johda hyväksymiseen. Kaipaan yhteiskuntaa, jossa valta olisi hajautetumpaa ja muutoskyky sisään rakennettua. Kansalaisilla on tarve ymmärtää, millaisia muutoksia ympäristön ja talouden ongelmat edellyttävät. Heillä on myös halua ja kykyä päästä osallistumaan uudistusten toteuttamiseen.

Nyt kenttää hallitsevat isot pomot ja yritysmaailmasta kopioidut hämärät käsitteet. Tuottavuusloikan sijasta keskustelua tulee käydä kansalaisille ymmärrettävin termein. Se on demokratian vähimmäisvaatimus.

Kauppatieteilijänä ihmettelen, miksi päättäjät kautta puoluekartan ovat omaksuneet sellaiset talousopit, joiden oletukset ovat vanhentuneet. Ei tuottavuus synny enää kuten ennen. Eikä hyvä ja rohkea johtajuus sijaitse enää sankariyksilöissä vaan sitoutuneissa yhteisöissä ja motivoituneissa tiimeissä.

Maria Joutsenvirta
kauppatieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat