Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ota katsekontakti ennen suojatielle astumista

Mielipide
 
Matti Kuronen

Liikenne on kommunikaatiota turvallisesti perille pääsemiseksi. Useimmat tietävät omasta lähiympäristöstään jonkin liikennejärjestelyn, joka on rakenteeltaan ja visualisoinniltaan epäonnistunut. Näiden liikennejärjestelyjen anonyymejä suunnittelijoita on useimmiten mahdotonta saada korjaamaan ilmiselviä vaaranpaikkoja.

Helppo tapa viestiä autoilijalle siitä, että risteävälle kevyelle liikenteelle palaa samanaikaisesti vihreä valo, olisi jättää keltainen valo palamaan yhdessä vihreän valon kanssa.

Kokonaan toinen kysymys on väärin sijoitettujen suoja- ja pyöräteiden poistaminen: esimerkiksi Helsingissä Eino Leinon kadun ja Topeliuksenkadun risteyksessä autoilija ei yksinkertaisesti voi kiertyä yli puolta kierrosta oikealle, kun samanaikaisesti on katsottava vasemmalta tulevia. Nykyjärjestelyssä pyörätiellä pitäisi olla pakollinen pysähtyminen.

Ruotsissa jalankulkijan aktiivisuutta korostetaan julistekampanjalla: "Ota katsekontakti ennen kuin astut suojatielle!" Stadiksi voisi sanoa: "Ole messissä!"

Surkeimmassa asemassa kommunikaation suhteen ovat pyöräilijät. Vähänkin kostealla tai hiekkaisella alustalla on mahdotonta näyttää kääntymismerkkiä oikealle, koska silloin joutuisi mahdollisesti jarruttamaan etupyörällä, jolloin kaatumisen riski kasvaisi.

Nykyaikaisella polkupyörällä ajavalla yhä suurempi osa ruumiinpainosta on käsien varassa, ja toisen käden irrottaminen tangosta voi olla vaarallista. Tällaisissa pyörissä tulisi olla vilkkulaite pakollisena varusteena.

Matti Kuronen
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat