Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen on herättävä säästämään energiaa

Mielipide
 
Jyri Seppälä

Pääkirjoitus (HS 23. 8.) ihmetteli suomalaisten yritysten ja julkisen hallinnon vähäistä mielenkiintoa hakea säästöjä energiakuluista työvoimakulujen ohella. Säästökohteena otettiin esiin valaistuksen led-vallankumous, jonka potentiaalia ei ole vielä hyödynnetty Suomessa kunnolla.

Onneksi yhä useampi suomalainen kunta Helsingin lisäksi (HS Mielipide 24. 8.) on herännyt ledien ja ylipäätään energiatehokkuuden mahdollisuuksiin asettaessaan itselleen ilmastotavoitteita. Suomessa on jo 26 kunnan Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkosto, ja neljä kaupunkia on aloittanut resurssiviisauden edelläkävijänä. Edelläkävijäkuntien joukko kasvaa toivottavasti ripeästi, sillä kuntien kokemusten ja oppien energiatehokkuudessa ja muissa puhtaissa ratkaisuissa tulisi levitä laajalti yhteiskuntaan.

Energiantuotantoon suuntautuneet asiantuntijat eivät ehkä näe energiatehokkuuden potentiaalia yhteiskunnassamme. He puhuvat siitä, että tulevaisuuden palvelu- ja informaatioyhteiskunta tarvitsee yhä enemmän sähköä. Samalla kuitenkin unohtuu, että sähköä on energiamuodoista helpointa säästää.

Suomella olisi hyvät mahdollisuudet pärjätä energiatehokkuudessa. Puhtaiden ratkaisujen maailmanmarkkinoilla se on merkittävin osa-alue yli 30 prosentin osuudellaan. Informaatioteknologia-alalta vapautuneella työvoimallamme on edellytykset kehittää tällä alueella merkittäviä innovaatioita.

Informaatioteknologia-ala on itse arvioinut, että tulevaisuudessa informaatioteknologian käyttöönoton hurja lisääntyminen kasvattaa sen energiantarvetta ja kasvihuonekaasupäästöjä. Samalla toisilla informaatioteknologian sovelluksilla voitaisiin saada aikaan kasvuun nähden seitsenkertainen päästövähennys.

Jyri Seppälä
professori
Suomen ympäristökeskus
Suomen ilmastopaneelin jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat