Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarvitsemme lisää pysyviä vastaanottokeskuksia

Mielipide
 
Vesa Kukkamaa

Kesän aikana Suomeen alkoi tulla enemmän turvapaikanhakijoita. Uutisissa kerrottiin, että tulijoiden määrä yllätti viranomaiset.

Kahdenkymmenenviiden viime vuoden aikana on totuttu siihen, että turvapaikanhakijoiden määrä vaihtelee sykleittäin kansainvälisten konfliktien mukaan. Kun konfliktien kesto pitenee, tulijoiden määrä kasvaa viiveellä myös meillä.

Ongelmana on vain muutoksen ajoituksen ennakoiminen. Siksi viranomaiset ovat pyrkineet parantamaan varautumista yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. On tehty varautumissuunnitelmia enimmillään 20 000 turvapaikanhakijan vastaanottoon ja tarvittaessa jopa 50 000 ihmisen hätämajoittamiseen.

Miksi jälleen kerran tilanne tuli viranomaisille yllätyksenä? Kolmen viime vuoden aikana on lopetettu useita vastaanottokeskuksia ja menetetty samalla paljon vastaanottotoiminnassa kertynyttä ammattitaitoa. Nyt uusia keskuksia avataan taas kovalla kiireellä.

Uuden vastaanottokeskuksen avaaminen on monella tapaa hankalaa. Tarvitaan sopivat vapaana olevat tilat, osaavaa ja kielitaitoista henkilökuntaa sekä alueen asukkaiden ja poliitikkojen myönteinen suhtautuminen.

Pakon edessä joudutaan ottamaan ne tilat, joita on saatavilla, ja tätä tilannetta myös vuokranantajat pyrkivät hyödyntämään. Monet muutkin kustannukset nousevat suuriksi, kun ei ole aikaa pyytää tarjouksia ja kilpailuttaa hankintoja.

Kirkkonummen väliaikaisen vastaanottokeskuksen avaamisesta noussut kohu on malliesimerkki siitä, miten ei tulisi toimia. Keskusten perustamiselle on helpompi saada hyväksyntää, kun perustellaan sen väliaikaisuutta. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että usein "väliaikaisuus" tarkoittaa monen vuoden toimintaa.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa käsittelyajat pidentyvät ja myönteisen päätöksen saaneiden hakijoiden siirtyminen kuntiin pitkittyy, kun kuntapaikkoja ei ole riittävästi. Keskuksen toiminnan ja siellä työskentelevien sekä asuvien ihmisten kannalta on tärkeää, että alueen asukkaat suhtautuisivat siihen myönteisesti. Keskus voi myös monella tapaa rikastuttaa paikkakuntaa tarjoamalla työpaikkoja, ostamalla paikallisia palveluita ja luomalla erilaista vapaa-ajan toimintaa.

Olisiko sittenkin poliittisesti ja taloudellisesti järkevämpää ylläpitää suurempaa määrää vastaanottokeskuksia pysyvästi? Ehkä joillakin paikkakunnilla tilapäisesti vajaakäytössä oleviin keskuksiin olisi mahdollista löytää jotain korvaavaa toimintaa.

Senaatti-kiinteistöt hallinnoi suurta määrää valtion omistamia kiinteistöjä. Myös sen roolia vastaanottotoiminnassa tulisi tarkastella. Nyt laadituilla varautumissuunnitelmilla ei ole mitään arvoa, mikäli näitä käytännön ongelmia ei ole ratkaistu.

Vesa Kukkamaa
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat