Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysten osuus kehitysyhteistyössä on ratkaiseva

Mielipide
 
Satu Vasamo-Koskinen

Valtiovarainministeriön budjettiesitys on herättänyt myös Helsingin Sanomien sivuilla keskustelua Suomen kehitysyhteistyön rahoituksesta ja keinoista. Puheenvuoroissa on osin haluttu asettaa vastakkain kansalaisjärjestöjen ja yritysten kautta kanavoitava julkinen rahoitus. Vastakkainasettelu on kuitenkin tarpeetonta.

Hallitusohjelmassa painotetaan tarvetta ratkaista globaaleja ilmasto-, energia- ja infrastruktuurihaasteita kehityspolitiikan keinoin. Lisäksi korostetaan kehitysyhteistyön tuloksellisuutta, vaikuttavuutta ja mitattavuutta. Kestävää liiketoimintaa harjoittavat suomalaisyritykset pystyvät vastaamaan juuri näihin odotuksiin.

Yritysten merkitystä korostavat myös kehitysmaiden päättäjät. Heidän mukaansa apu on hyvä mutta kauppa ja investoinnit parempia. Kehitysmaissa 90 prosenttia työpaikoista syntyy yksityiselle sektorille. Talouskasvu, yritysten tekemät investoinnit ja työpaikkojen luominen ovat kestävä tapa vähentää köyhyyttä.

Finnfundin toimintamahdollisuuksia on perusteltua vahvistaa, jotta hallitusohjelman tavoitteet saavutetaan ja kohdemaiden odotuksiin kyetään vastaamaan. Finnfundin kautta kehitysyhteistyörahoitus kyetään kanavoimaan juuri sellaisiin yrityshankkeisiin, jotka auttavat tehokkaasti parantamaan kohdemaan elinoloja.

Sadattuhannet kehitysmaiden perheet ovat saaneet lapsilleen laadukkaita lääkkeitä, kotiinsa sähköä tai yritykselleen pienlainoja, kun Finnfund on ollut mukana rahoittamassa hankkeita.

Finnfund edellyttää rahoittamiltaan yrityksiltä, että ne täyttävät yritysvastuun korkeat standardit. Yritykset ovat tiukassa seurannassa niin investointipäätöstä tehtäessä kuin myöhemmin hankkeen edetessä. Finnfund seuraa myös sijoituskohteidensa maksamia veroja.

Finnfundiin on sen perustamisesta (1980) lähtien sijoitettu vain vajaa prosentti kehitysyhteistyövaroista, yhteensä noin 150 miljoonaa euroa. Finnfundin kautta suomalaisen veronmaksajan raha ei kuitenkaan "kulu", vaan onnistuneen sijoitustoiminnan ansiosta se kiertää kestävästi hankkeesta toiseen.

Toimintansa aikana Finnfund onkin kyennyt tekemään sijoituspäätöksiä peräti lähes kahden miljardin euron arvosta. Vahvaa suomalaista osaamista on myös kansalaisjärjestöissä sekä tutkimus- ja koulutuslaitoksissa.

Kehitysmaahankkeiden toteutus eri osapuolten yhteistyönä on maailmalla yleistyvä tulevaisuuden toimintatapa. Parhaimmillaan hallituksen lisäpanostus yritysten kehitysmaahankkeisiin vahvistaa näitä yhteistyömahdollisuuksia.

Satu Vasamo-Koskinen
asiantuntija
Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat