Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto-opiskelu muutakin kuin kirjatenttejä

Mielipide
 
Mervi Pantti Hannu Nieminen Ullamaija Seppälä

Antti Ahonen ja Johanna Malinen kirjoittivat (HS Mielipide 24. 8.), että viestinnän oppiaineessa opiskelijoille ei ole tarjolla opetusta vaan ainoastaan kirjatenttejä. Onneksi näin ei ole.

Viestinnän oppiaineessa painotetaan pienryhmäopetusta ja vuorovaikutuksellisia oppimismuotoja. Viestintää pääaineenaan opiskelevat ovat voineet suorittaa yhtä opintojaksoa lukuun ottamatta kaikki kandidaattivaiheen viestinnän opintojaksot luentokurssina, opintopiirinä tai harjoituskurssina. Lukuvuonna 2015–2016 VTK-tutkinnon viestinnän pääaineen opinnoissa ei ole yhtään pakollista kirjatenttiä, ja maisteriopinnoissakin niitä on vain yksi.

Monet viestinnän opiskelijoista käyvät työssä opintojensa ohella, ja opiskelijoiden omasta toivomuksesta opintojaksoja voidaan vaihtoehtoisesti suorittaa myös kirjallisuuskuulusteluna. On myönteistä, että suuri osa opiskelijoista kuitenkin valitsee luento- tai pienryhmäopetuksen. Englanninkielisen maisteriohjelman ja useiden vaihtosopimusten vuoksi viestinnän opiskelijoille on ollut tarjolla vuosittain viljalti temaattisia kursseja – teoreettisia ja käytännönläheisiä – tutkimustaitokurssien lisäksi.

Koko valtiotieteellisessä tiedekunnassa on pyritty johdonmukaisesti vähentämään kirjatenttien määrää ja lisäämään kontaktiopetusta. Pääaineopiskelijat voivatkin suorittaa lähes kaiken kursseina. Valitettavasti resurssien vähäisyyden vuoksi sivuaineopiskelijat joutuvat edelleen suorittamaan jonkin verran kirjatenttejä.

Toisaalta tämäkään ei ole vain huono asia, sillä on tärkeää, että opiskelijat lukevat edelleen kokonaisia kirjoja ja oppivat ottamaan haltuunsa isoja kokonaisuuksia ja löytämään niistä olennaisen. Tätä oppimista tukevat erilaiset luku- ja kirjallisuuspiirit, joita järjestetään mahdollisuuksien mukaan.

Nykytilanne on siis hyvä, mutta on epävarmaa, kyetäänkö opetusta tulevaisuudessa järjestämään nykyisessä laajuudessa yliopistorahoituksen leikkausten vuoksi.

Mervi Pantti
yliopistonlehtori
viestinnän oppiainevastaava
Hannu Nieminen
viestinnän professori
Ullamaija Seppälä
valtiotieteellisen tiedekunnan varadekaani, professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat