Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteinen uskontotieto sopii parhaiten lukioihin

Mielipide
 
Veikko Pöyhönen

Pääkaupunkiseudun ateistien puheenjohtaja Jouni Luukkainen vaatii (HS Mielipide 21. 8.) oikeutta saada vapautus mahdollisesta kaikille yhteisestä katsomusopetuksesta, jos nykyinen oman uskonnon opetus kansalaisaloitteen mukaisesti muuttuu kaikille yhteiseksi uskonto- tai katsomustiedoksi.

Suomessa on keskusteltu pitkään siitä, kumpi olisi parempi vaihtoehto peruskoulussa ja lukiossa: oman uskonnon opetus vai kaikille yhteinen uskontotieto. Kummallakin on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Oman uskonnon opetus tarjoaa elämänkatsomustiedon opetuksessa oman vaihtoehdon. Jos siirrytään kaikille yhteiseen uskontotietoon, sen tulee olla todella kaikille yhteinen. Poikkeuksia ei voida sallia. Aineen tehtävänä on tällöin välittää uskonnoista ja muista – kuten ateistisista katsomuksista – objektiivista tietoa. Painopisteet osa-alueiden välillä ratkaistaan opetussuunnitelmissa.

Meillä Suomessa monet vähemmistöuskontojen edustajat arvostavat oman uskonnon opetusta edelleen ensisijaisena mallina siitä huolimatta, että se tulee kouluille hiukan kalliimmaksi kuin kaikille yhteinen uskontotieto eikä se suo samassa määrin mahdollisuuksia eri katsomuksia edustavien oppilaiden väliseen dialogiin.

Oman uskonnon opetuksessa erityisesti peruskoulun ensimmäisillä luokilla on mahdollisuus toteuttaa läheisyysperiaatetta. Periaate arvostaa oppilaan omaa taustaa, kodin vakaumusta ja vanhempien oikeutta saada päättää lapsensa uskonnollisesta kasvatuksesta. Kaikille yhteinen uskontotieto sopiikin parhaiten lukiotasoiseen koulutukseen.

Veikko Pöyhönen
opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat