Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuryritysten olisi tunnettava vastuunsa

Mielipide
 
Kalevi Ylisirniö

Vuorineuvos Jorma Eloranta moitti (HS Mielipide 22. 8.) kovin sanoin julkisen sektorin suuruutta ja piti sitä Suomen kilpailukyvyn keskeisimpänä ongelmana. Olen eri mieltä. Otan muutamia esimerkkejä.

Julkista sektoria voisi periaatteessa pienentää vaikkapa lopettamalla päivähoidon. Se säästäisi huomattavasti veronmaksajien rahoja. Mikä olisi seuraus? Pienipalkkaiset naiset eivät pääsisikään työmarkkinoille, ja yritykset kärsisivät siitä.

Entä jos pantaisiin ammattikoulut nälkäkuurille? Suuryrityksetkin joutuisivat kustantamaan ihan itse työntekijöidensä peruskoulutuksen.

Entä jos vaikkapa yliopistot pantaisiin yhtä maksullisiksi kuin vaikkapa Yhdysvalloissa? Kyllä julkinen sektori pienenisi, mutta yksityisten kansalaisten ja yhtiöidenkin kustannukset nousisivat.

Eloranta unohtaa, että Suomen julkinen sektori tarjoaa monin eri tavoin sellaisen ympäristön, jossa yritykset voivat toimia. Moitittu julkinen sektori näyttää kirjoittajan mielestä olevan kuin hengitysilma. Niin kauan kuin sitä riittää, sitä ei huomata. Mutta jos siellä tulee ongelmia, se huomataan heti.

Eloranta vaatii lisää helpotuksia, jotta yritysten kilpailukyky paranisi. Vuonna 2013 yritysten yhteisöveroaste laskettiin 26 prosentista peräti 20 prosentin tasolle. Yritysten kustannuksista leikattiin vuositasolla 800 miljoonaa euroa. No, rupesivatko myllyt pyörimään? Mitä vielä, sattumalta vuonna 2014 eli seuraavana vuonna yritykset jakoivat nettomääräisesti juuri 800 miljoonaa enemmän osinkoja.

Entä työnantajien Kela-maksun poistaminen muutama vuosi sitten? Veronmaksajat lahjoittivat yrityksille lähes miljardin euron potin vuositasolla. Ei tämäkään euroruiske missään tuntunut.

Jotkut vuorineuvokset näyttävät "esimerkkiä" nostamalla jättieläkkeensä Portugalissa eivätkä maksa veroja. Onko oikein ja kohtuullista ja kannustaako tällainen menettely kansaa säästötalkoisiin?

Kannattaisi lukea, mitä Tuntemattoman sotilaan alikersantti Lehto sanoisi tässä tilanteessa. Hän sanoisi: "Älkää aina narisko, onnettomat."

Kalevi Ylisirniö
eläkkeellä oleva kunnanjohtaja Mäntsälä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat