Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helikopteritukialukset valvomaan EU:n rajoja

Mielipide
 
Altti Majava

Ranskalla on ongelma: mitä tehdä kahdelle Mistral-luokan helikopteritukialukselle, joita maa ei EU:n pakotepäätösten takia voi luovuttaa niiden tilaajalle, Venäjälle? Ranska on maksanut ostohinnan takaisin, mutta se ei tarvitse aluksia itse.

Euroopan unionilla ja erityisesti sen tietyillä jäsenmailla on puolestaan iso ajankohtainen ongelma: Välimeren yli pyrkivien pakolaisten yhä paisuva virta.

Kiikkerissä aluksissa merimatkaan lähteneistä on tänä vuonna menehtynyt jo yli 2 000 pakolaista. Täpäristä tilanteista on pelastettu vielä paljon suurempi ihmisjoukko.

EU:n rajaturvallisuusvirastolle Frontexille on tuollaisen tilanteen hallintaan asetettu kovin vaatimattomat voimavarat. Käytännössä sen on lähes mahdotonta avustaa Italiaa riittävän tehokkaasti merihädässä olevien pelastamiseksi ja ihmissalakuljettajien kiinni ottamiseksi. Pelastustoimista edelleenkin Italian rannikkovartioston alukset joutuvat hoitamaan valtaosan.

Frontex tarvitsee välttämättä ja viipymättä sekä suuremmat valtuudet että järeämpiä välineitä laittoman Välimeren-liikenteen valvontaan.

Mistral-alukset olisivat käsittääkseni siihen tarkoitukseen käyttökelpoisia, mahdollisin muutoksin. Niistä olisi suurta apua sekä hädänalaisten ihmisten pelastustoimissa että ihmissalakuljettajien ja merikelvottomien alusten kapteenien saattamisessa edesvastuuseen.

Niin Ranskan kuin EU:nkin edellä mainittuja ongelmia voitaisiin ratkaista siten, että EU ostaisi Ranskalta kyseessä olevat alukset Frontexin käyttöön.

Alusten ostaminen olisi Euroopan unionilta myös oikeudenmukaista menettelyä Ranskaa kohtaan, koska se on joutunut perumaan Venäjä-kauppansa EU-pakotteiden vuoksi.

Samalla varmistuisi, etteivät alukset lopulta päätyisi välikäsien kautta vääriin käsiin.

Altti Majava
dosentti (eläkkeellä), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat