Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilijan väistämissäännöt ovat hukassa

Mielipide
 
Pasi Maaranniitty

Kun tapahtuu suojatieonnettomuus, jossa jalankulkija kuolee, syntyy syystäkin keskustelua autoilijoiden ajotottumuksista. Mutta kun pyöräilijä jää syyttään risteyksessä auton alle, keskustelu siirtyy pian pyöräilijöiden liikennekäyttäytymiseen.

Asenteellisuus on ymmärrettävää. Osa autoilijoista pitää pyöräilijöitä riesana; he eivät kuulu ajoradalle tai liikenteeseen muutenkaan. Osalle jalankulkijoista ärsytystä herättävät nopeuserot ja yhteisten väylien niukat marginaalit. Jopa liikenneturvallisuusviranomaisten puheessa vanhan kampanjan mantra "fiksumpi väistää" on ajan myötä muuttunut vielä epäonnistuneemmaksi nyrkkisäännöksi "pyöräilijä väistää aina".

Kun tiedetään, että tilastojen mukaan pyöräilijöiden ja autoilijoiden välisistä onnettomuuksista suurin osa tapahtuu risteyksissä ja poliisinkin tilastojen mukaan suurimmassa osassa onnettomuuksista vika on autoilijan, ei voi kun ihmetellä vääristynyttä kampanjointia.

Mediassa suojateitä ja pyörätienjatkeita koskeva jaarittelu saa palstatilaa, vaikka asialla ei ole merkitystä väistämissääntöjen kannalta. Voisivatko viranomaiset edes kerran kampanjoida korjatakseen autoilijoiden väistämissääntötuntemusta ja -noudattamista?

Aloitetaan näillä tärkeimmillä ja yleisimmillä asioilla: 1) Kääntyessään autoilija väistää aina risteävää (vastaan tai samaan suuntaan kulkevaa) liikennettä. Tämä koskee myös liikenneympyrästä poistumista. 2) Tullessaan risteykseen autoilija väistää aina pyörätiellä kulkevaa, ellei autoilijalta poikkeuksellisesti puutu kärkikolmiota.

Pasi Maaranniitty
ohjelmistosuunnittelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat