Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuta riittää ja sitä saa ostamalla

Mielipide
 
Juha Hakkarainen

Biotalous, puumarkkinat ja puun riittävyys ovat puhututtaneet viime viikkojen aikana. Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen on perännyt hallitukselta nopeavaikutteisia toimia puun tarjonnan lisäämiseksi. Saman organisaation edunvalvontapäällikkö Riikka Pakarinen edellyttää (HS Mielipide 17. 8.), että metsänomistajat aktivoituvat metsien hyödyntämiseen eivätkä tuet saa vääristää markkinoita. WWF:n Jussi Nikula puolestaan kirjoitti (HS Mielipide 23. 8.), että puuta on käytettävä viisaasti ja puut on myyty jo kolmeen kertaan.

Toimivat markkinat ovat tärkein asia markkinataloudessa, myös metsätaloudessa. Valtio voi edistää markkinoiden toimivuutta esimerkiksi parantamalla investointiedellytyksiä, lisäämällä markkinainformaatiota ja purkamalla byrokratiaa. Markkinat huolehtivat myös puuraaka-aineen ohjautumisesta oikeaan käyttöön: jos jollain on varaa käyttää puuta muuten kuin viisaasti, puu lienee liian halpaa.

Suunnitteilla ja jo tekeillä olevat uudet metsäteollisuuden investoinnit nostavat toteutuessaan puun käyttöä noin 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa. Tämä ei liene nettolisäys, vaan heikommin kannattavaa tuotantokapasiteettia tultaneen edelleen sulkemaan. Metsäbiotalouden näkymät ovat kuitenkin erittäin lupaavat. Näyttää siltä, että metsäsektori on avainroolissa, kun Suomi nostetaan tästäkin suosta.

Metsävaramme mahdollistavat hyvin ennustetun käytön lisäyksen. Nykyään puuta käytetään vain noin puolet kasvusta.

Metsänomistajien myyntihalukkuuden rajoja Suomessa ei ole edes vielä kokeiltu. Puun kysyntä ei ole siihen koskaan riittänyt. Viime keväänä TNS Gallupin tekemän kyselytutkimuksen mukaan metsänomistajat kokivat puun kysynnän lisäämisen tärkeimpänä edellytyksenä metsätaloudelleen.

Puuta ei siis ole myyty moneen kertaan. Sitä ei paikoin saa myydyksi edes ensimmäistä kertaa. Energiapuuta ei saa kaupaksi juuri millään. Vastaukset neuvottelukontakteihin ovat "palataan asiaan vuonna 2017". Metsänhoitoyhdistysten valmiiksi katkottu ja tehtaalle tuotu puu ei tunnu kiinnostavan metsäteollisuutta ensinkään. Erityisen haastava tilanne on Pohjois-Suomessa.

Tuet todellakin vääristävät markkinoita, ei tosin niin kuin Pakarinen maalailee. Sen sijaan teollisuus laskee kuitupuun hintaa tukien suhteessa: vuodessa ensiharvennuskuitupuun hinta on laskenut yli 20 prosenttia.

Biotalouden tulevaisuuden turvaamiseksi koko metsäsektorin ja valtiovallan pitää tehdä töitä. Metsien hoitoa ja sen kustannustehokkuutta on edelleen lisättävä, samoin metsien luonnonhoitoa. Metsävaratiedon hyödyntäminen ja alan digitalisaatio ovat vasta lähtökuopissa. Puumarkkinoissa ja erityisesti korjuu- ja kuljetuslogistiikassa on edelleen paljon kehitettävää. Tarvitsemme myös yrittäjämäisen metsätalouden edistämistä ja metsätilojen järkevän sukupolvenvaihdosjärjestelmän.

Juha Hakkarainen
metsäjohtaja, MTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat