Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isomman oikeus on unohdettava liikenteessä

Mielipide
 
Henrik Järvi
Kaksi lasta on kuollut elokuussa suojatieonnettomuuksissa.
Kirjoittajat toivovat liikennekulttuurin paranevan.

Koululaiset aloittivat opintiensä tänä syksynä traagisesti. Olemme joutuneet lukemaan uutisia liikenteessä surmansa saaneista lapsista.

Nyt on jo aika kitkeä Suomesta kokonaan pois se teollistumisen aikainen liikennekulttuuri, jossa isommalla on etuoikeus. Samoin luulisi liikennesuunnittelijoiden jo pohtivan, onko raskas liikenne aina johdettava keskustan läpi, kuten esimerkiksi Turussa, Tampereella ja Helsingissä tehdään.

Lasta ei koskaan saisi opettaa kiiruhtamaan autotien yli vihreän valon palaessa tai auton pysähtyessä antamaan tietä suojatien eteen. Tien yli kiiruhtava lapsi on aina suuressa vaarassa jäädä auton alle.

Lisäksi sekä autoilija että lapsi oppivat kiiruhtamisesta, että tien antaminen jalankulkijalle olisi jotenkin poikkeuksellista ja että kulkijan olisi hyvä kiiruhtaa pois liikennettä häiritsemästä.

Päinvastoin lapsia on hyvä opettaa kädestä pitäen, suojatien reunaan pysähtyen, osoittaen lapselle rauhallisesti kaikki ne suunnat, joista tulevaan liikenteeseen hänen on syytä kiinnittää huomionsa ennen astumista suojatielle – myös vihreän valon palaessa. Samoin lapsia on opetettava myös suojatiellä ollessaan varmistamaan, ettei suojatien eteen pysähtyneen auton vierestä tule toista autoa.

Tällaiset liikenteen oppitunnit tarjoavat myös autoilijalle hyvän tilaisuuden harjoittaa kärsivällisyyttä ja huomaavaisuutta muita tiellä kulkijoita kohtaan.

Henrik Järvi
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat