Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sääntelyn purkaminen palauttaa vallan kuluttajalle

Mielipide
 
Juuso Viitikko

Hallituksen esitys kauppojen ja kampaamoiden aukioloaikojen vapauttamisesta on herättänyt keskustelua. Esityksen vastustajiin kuuluva Palvelualojen ammattiliiton Pamin Ann Selin ei näe asiakkailla olevan tarvetta laajempiin aukioloaikoihin.

Selinin näkemykseen sisältyy oletus, että sääntelyn purkaminen johtaisi automaattisesti aukioloaikojen pidentymiseen ja/tai aukiolopäivien lisääntymiseen. Myös sosiaalisessa mediassa monet näyttävät olettavan samaa.

Sääntelyn purkamisessa oleellista ei kuitenkaan ole mahdollisimman pitkät aukioloajat vaan vallan palauttaminen kuluttajalle ja kilpailun tehostaminen. Yksittäinen kauppias voi viisaudessaan seurata asiakkaitaan ja todeta, ettei kiireisin aika palvella heitä olekaan kello 7–21 vaan kello 17–02.

On myös mahdollista, että sääntelyn rajoittamat aukioloajat jo vastaavat kuluttajien tarpeita eikä sääntelyn purkaminen johda muutoksiin aukioloajoissa.

Ihmisten tarpeet voivat kuitenkin muuttua. Tässä muutoksessa ennalta määrätyt aukioloajat eivät aina pysy mukana. Uudenlaisten palvelukonseptien pääsy markkinoille myös estyy, jos asiakkaiden tarpeet sijoittuvat säänneltyjen aukioloaikojen ulkopuolelle.

Valtion ei tulisi rajoittaa kansalaisen mahdollisuutta toimia ammattinsa kautta muiden ihmisten iloksi, avuksi ja hyödyksi silloin, kun hänen palveluitaan eniten tarvitaan.

Valtion ei pidä päättää kuluttajien puolesta. Demokraattisinta on antaa kansalaisten päättää asiasta itse ostoskäyttäytymisellään.

Aukioloaikojen sääntelyn purkaminen ei automaattisesti tarkoita pidentyneitä aukioloaikoja tai öisin asiakkaista tyhjillään seisovia kauppoja. Sääntelyn purkaminen antaa vapauden palvella silloin, kun palvelua tarvitaan. Lopputuloksena on markkinalähtöinen, demokraattisempi malli.

Juuso Viitikko
konsultti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat