Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aukioloaikojen vapauttaminen voi kuormittaa lapsiperheitä

Mielipide
 
Anna Rönkä Eija Sevón Marja-Leena Laakso

Hallitus suunnittelee kauppojen aukioloaikojen vapauttamista ja työaikojen sääntelyn vähentämistä kaupan ja palvelujen alalla. Tätä perustellaan kilpailukyvyn ja tuottavuuden lisääntymisellä. Kauppojen aukioloaikojen vapauttamista perustellaan myös muiden maiden liberaalimmilla aukioloajoilla, vaikka monissa runsasväkisemmissäkin maissa kauppojen aukioloajat ovat säädellympiä kuin Suomessa.

Aukioloaikojen sääntelyn vähentäminen aiheuttaa monenlaisia kustannuksia ja seurauksia, joihin ei ole varauduttu. Lasten vuorohoidon kysyntä tulee lisääntymään, ja vuorohoidon järjestäminen erityisesti viikonloppuisin ja öisin on kunnille kallista. Vuorohoidon osalta varhaiskasvatuslaki on edelleen puutteellinen.

Työelämän ennakoimattomuus ja epäsäännöllisyys kuormittavat työntekijöitä, lapsiperheitä ja päivähoitoa. Kolmen Euroopan maan vertailututkimuksessamme (Perheet 24/7) epätyypilliset ja ennakoimattomat työajat vaikeuttivat työn ja perheen yhteensovittamista, perherutiinien ylläpitämistä ja yhteisen ajan viettämistä. Ne myös lisäsivät vanhemmuuden stressiä erityisesti äideillä.

Pienille koululaisille, joiden vanhemmat tekevät töitä iltaisin, viikonloppuisin ja öisin, ei ole tarjolla vuorohoitoa. Jos sukulaiset asuvat kaukana, pienet koululaiset viettävät iltoja ja jopa öitä joko yksin tai vanhempien sisarustensa kanssa. Erityisen vaativa tilanne on epätyypillistä työtä tekeville yhden vanhemman perheille.

Pienten lasten näkökulmasta huomio pitäisi kiinnittää turvallisiin ja pysyviin aikuis- ja kaverisuhteisiin vuorohoitojärjestelyissä. Myös epätyypillisten työvuorojen ketjutus tuottaa lapsille hoitojaksoja, jolloin vuorohoidossa ollaan pitkään ja yön yli. Tämä ei ole koskaan lapsen edun mukaista. Moni lapsi joutuu vanhempien viikonlopputyön vuoksi siirtymään viikoittain toiseen, päivystävään vuoropäiväkotiin.

Aukioloaikoja ja työaikojen sääntelyä ei pidä arvioida vain liike-elämän ja asiakkuuden kannalta. On poliittista viisautta nähdä vapauttamisen välilliset vaikutukset työntekijöiden, perheiden ja erityisesti lasten hyvinvointiin. Hallituksen olisi syytä kutsua neuvottelupöytään lapsi- ja perhejärjestöt sekä varhaiskasvatuksen ja päivähoidon edustajat.

Jos samanaikaisesti ei paranneta työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa työaikoihinsa, oteta työntekijöiden perhetilanteita huomioon ja lisätä työaikojen ennakoitavuutta, aukiolojen vapauttaminen hankaloittaa kohtuuttomasti epätyypillistä työaikaa tekevien lapsiperheiden elämää.

Tarvitaan myös riittävästi laadukasta vuoro- ja iltahoitoa alle kymmenvuotiaille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät epätyypillisinä työaikoina.

Anna Rönkä
professori
Eija Sevón
tutkijatohtori
Marja-Leena Laakso
professori, Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat