Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heilauta kättä, kun aiot ylittää suojatien

Mielipide
 
Pekka Sirkiä

Viimeaikaisten vakavien liikenneonnettomuuksien jälkeen on syytä pohtia, miten suojateiden ylittäminen saataisiin turvallisemmaksi kaikkein suojattomimmille liikkujille – jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Erityisen vaarallisiksi ovat osoittautuneet niin sanotut suojatiet, joille astumassa olevien jalankulkijoiden tienylitysaikeita suojatietä lähestyvät autoilijat väittävät olevansa kykenemättömiä ennakoimaan. Lisäksi valo-ohjatuissa risteyksissä vihreä valo saattaa palaa molemmille osapuolille.

Koska ajatuksen- tai aikeidenlukua ei ole keksitty, ehdotan, että sekä valo-ohjatulle että ohjaamattomalle suojatielle astumassa oleva jalankulkija – ja ehkä pyöräilijäkin – heiluttaisi kättään edessään ylös ja alas.

Käsimerkki osoittaisi lähestyvälle autoilijalle selvästi, että jalankulkija on aikeissa astua suojatielle. Helppo käsimerkki toisi lisäturvaa suojatien ylitykseen etenkin pienille koululaisille ja vanhuksille.

Käsimerkin jälkeen jalankulkijan tulisi vielä varmistaa, että lähestyvä autoilija todellakin alkaa hidastaa vauhtiaan. Kännykkään puhuminen tai jokin tärkeämpi asia, kuten toiset autot, saattavat viedä autoilijan huomion. Siksi jalankulkija käsimerkkeineen, ja joskus koko suojatiekin, saattaa jäädä huomaamatta.

Pekka Sirkiä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat