Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhelinten kuuluvuusongelmat on ratkaistava

Mielipide
 
Sini Wirén

Niilo Hyytiäinen kirjoitti (HS Mielipide 21. 8.) matkapuhelinten kuuluvuusongelmien uhkaavan kansalaisten turvallisuutta. Hän kysyi, miksi asiaan ei ole reagoitu.

Ongelma on oikea. Toimivat matkapuhelinyhteydet ovat nykyisin perustarve, ja yhteyksien toimivuus on turvattava kaikissa tilanteissa.

Puhelujen kuuluvuuteen vaikuttavia tekijöitä on useita. On totta, että uuden tiiviin ja energiatehokkaan rakentamisen on osaltaan todettu aiheuttavan radiosignaaleille aikaisempaa vahvempia vaimennuksia.

Ongelmaa on kuitenkin jo ratkottu rakennusalan, operaattoreiden ja telealan asiantuntijoiden sekä viranomaisten yhteistyössä. Tällä yhteistyöllä on lisätty tietoisuutta ongelmasta, arvioitu erilaisia radio- ja rakennusteknisiä ratkaisumalleja ja saatu aikaiseksi teknisiä ohjeistuksia helpottamaan tilannetta.

Esimerkiksi joidenkin isompien kerrostalojen osalta ongelma on korjattu matkaviestinpalvelujen sisäantenniverkkoratkaisulla. Haasteena ovat etenkin pienet uudet tai peruskorjattavat kohteet, joiden osalta kuuluvuusongelmaan ei useinkaan ole tarjolla yksiselitteistä tai edullista ratkaisua. Vaihtoehtoina on pohdittu esimerkiksi erilaisia tukiasemaratkaisuja tai uudenlaisten, vähemmän vaimentavien rakennusmateriaalien kehittämistä.

Myös vastuukysymys on monilta osin vielä epäselvä. Rakennusmääräykset tai niiden taustalla oleva EU:n energiatehokkuuslainsäädäntö eivät ole huomioineet kuuluvuusongelmaa riittävästi. Niin rakentamisen kuin viestinnänkin lainsäädännössä on tältä osin vielä töitä tehtävänä. Myös vaikuttaminen EU-tasolla on ensiarvoisen tärkeää.

Rakentajien ja suunnittelijoiden huomio tulee kiinnittää kuuluvuusasioihin jo rakennusprojektien aloitusvaiheessa. On varmistettava, ettei poikkeuksellisen paljon radioaaltoja vaimentavia rakennuksia rakennettaisi ja että kuuluvuusnäkökulma huomioitaisiin myös korjauksia tehtäessä.

Rakennus- ja telealan ammattilaisten ohella myös taloyhtiöiden ja tavallisten asukkaiden on tärkeä ymmärtää asia osattava vaatia parempaa kuuluvuutta.

Sini Wirén
neuvotteleva virkamies
liikenne- ja viestintäministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat