Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulun maailma on kiusatulle rankka

Kouluun ja lapsiin panostaminen on yhteiskunnassa tärkeää. Jokaisen tulisi voida muistella omia kouluvuosiaan lämmöllä. Kiusatulla näin ei ole, kirjoittaa Emma Liljeström HS:n mielipidesivuilla.

Mielipide
 
Emma Liljeström

Helsingin Sanomissa julkaistiin (27. 8.) erään koulukiusatun pojan tarina. Kirjoituksessa kerrottiin, kuinka dramaattisesti koulussa kiusatuksi joutuminen vaikuttaa oppilaaseen ja tämän perheeseen. Kiusattu Matias joutui monen vuoden ajan henkisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi.

Kasvuympäristönä koulu on kiusatulle erittäin vahingoittava. Kiusaamisen arvet jäävät vaivaamaan usein pitkälle aikuisuuteen.

Artikkeliin liittyvät

Pitää muistaa, että kiusaajatkin ovat vielä lapsia. He syrjivät, haukkuvat ja pahoinpitelevät luokkatovereitaan. Vanhempien, opettajien ja viranomaisten ei tulisi koskaan sulkea silmiään koulukiusaamiselta, vaikka kyse on lapsista.

Peruskoulun maailma on rankka. Muistan itsekin, kuinka tärkeää oli kuulua johonkin tiettyyn porukkaan ja kuinka helposti jäi sen ulkopuolelle, etenkin jos oli edes hieman erilainen.

On henkilökunnan sekä koulujärjestelmämme vastuu luoda lapsille turvallinen oppimisympäristö. Välitunneilla ja käytävillä tapahtuu oppilaiden välillä paljon sellaista, mitä opettajat eivät näe.

Kiusaamisen ehkäiseminen vaatii jatkuvaa toiminnan kehittämistä koulumaailmassa. Lapsia tulisi opettaa hyvin nuoresta lähtien hyväksymään erilaisuutta ja tutustumaan kaikkiin samanvertaisina.

Samoin kiusaamisesta ja sen todellisista seurauksista tulisi puhua koulussa avoimemmin, sillä nuoren kiusaajan on usein vaikea ymmärtää tekojensa vakavuutta.

Nämä keinot voisi jopa ottaa osaksi ala-asteen opetussuunnitelmaa. Yksi tunti kuukaudessa, jolloin kerrotaan kiusaamisen vastustamisesta, ei riitä. Myös vanhempien oppilaiden aktivoiminen alempien luokkien kiusaamisen ehkäisyyn olisi hyvä idea. Opettajalle voi olla vaikea kertoa kiusaamisesta, mutta toisen oppilaan lähestyminen voisi olla pienemmän kynnyksen päässä.

Kouluun ja lapsiin panostaminen on yhteiskunnassa tärkeää. Jokaisen tulisi voida muistella omia kouluvuosiaan lämmöllä. Kiusatulla näin ei ole.

Kun koulutukseen osuu nyt rajuja leikkauksia, koulujen ongelmista on yhä vaikeampi päästä eroon. Esimerkiksi luokkakoot ovat suuria. Tällöin opettajan on yhä vaikeampi huomata, että jotakuta kiusataan.

Jos panostamme lasten hyvinvointiin koulussa nyt, se maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa. Uudet kiusauksen vastaiset hankkeet ja psykologi- ja kuraattoritapaamisten hyvä saatavuus ovat varmasti halvempia kuin lapsuuden traumojen, masennuksen ja paniikkihäiriön vuosien terapiahoitojen kustannukset.

Emma Liljeström
lukiolainen, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat