Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannatan lämpimästi ideaa Kalevala-kylästä

Mielipide
 
Tuula Palmunen-Saari

Tuomari Nurmion idea Kaisaniemen Kalevala-kylästä (HS Kulttuuri 26. 8.) iski suoraan suoneen. Jesh, sellainen todellakin tarvitaan. Se toimisi näyteikkunana suomalaiseen mytologiaan ja kalevalaiseen ajatteluun.

Uskomattomat tarinat ja henkilöhistoriat avaavat näkymän muinaiseen maailmaan; kovin optimistinen tai romanttinen kuva ei ole mutta sitäkin kiintoisampi. Tarjolla olisi luonnollisesti musiikkia, loitsuja, itkuvirsiä, elokuvaa, performanssia ja monenlaista Kalevala-draamaa. Tarinoissa voitaisiin korostaa kalevalaista sankariutta, joka ei edellytä fyysistä voimaa tai taistelutaitoja vaan hengen taitoja, kykyä tunkeutua ilmiöiden ytimeen ja löytää niiden synty.

Suomalais-ugrilaiset eivät kunnostautuneet valloittajina tai muiden kansojen alistajina, sillä he olivat metsästäjiä, kalastajia ja keräilijöitä, joiden tehtävänä oli kesyttää luonnonvoimia, metsän ja veden haltijoita, selviytyäkseen jokapäiväisessä elämässä. Kalevalaiset olivat myös taitajia, vai mitä muuta voi sanoa Sammon takojasta. Tämän rikkaan ja humaanin perinnön tallentajina ja ylläpitäjinä soisin muun maailman meidät näkevän. Ja jos suomalaisten muinaistarinat ehtyvät, kaikki Itä-Euroopassa elävät kielisukulaisemme voivat rikastuttaa niitä omalla samanhenkisellä perinteellään.

Kaisaniemi voisi toimia opastajana ja porttina kalevalaiseen maailmaan, mutta muualla maassa voitaisiin pystyttää kalevalaisia kyliä asuinsijoineen, esineineen ja perinteineen.

Tuula Palmunen-Saari
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat