Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutusjärjestelmän alkuun kannattaa panostaa

Mielipide
 
Marjatta Kalliala

Alf Rehn suitsutti kolumnissaan (HS Lauantai 15. 8.) suomalaista päivähoitoa ja muistutti, että se mahdollistaa kasvun ja yrittäjyyden. Britanniassa päivähoito voi maksaa 2 500 euroa kuukaudessa, jolloin monilla vanhemmilla ei ole varaa ostaa sitä ja mennä töihin. Suomessa vanhemmilla on varaa päivähoitoon, mutta tämä ei vielä riitä. Lasten on saatava päiväkotipäivistään irti muutakin kuin perushoitoa. Varhaiskasvatus ja päivähoito ovat nykyisin osa koulutusjärjestelmää, eivät enää sosiaalihuoltoa.

"Kaikki, mitä ei aktiivisesti kehitetä, ennen pitkää hiipuu", muistutti Matti Alahuhta vastikään HS:n haastattelussa peruskoulusta puhuessaan. Varhaiskasvatus on tästä esimerkki: kehittämisen sijasta sen annettiin rapautua.

Päivähoitolain voimaantulovuonna (1973) taidekasvatus oli tärkeä osa päiväkodin tarjontaa, ja esimerkiksi lastenkirjallisuutta hyödynnettiin monipuolisesti. Nyt on toisin. Heiveröistä varhaiskasvatusta paikkaillaan Espoossa tarjoamalla päiväkodin tiloissa eri maksusta musiikki- ja kuvataidekasvatusta. Helsinki puolestaan torjuu eriarvoisuutta kieltämällä maksullisen musiikkikasvatuksen, mutta se ei kuitenkaan vaadi samalla, että musiikkikasvatus kuuluisi päiväkotien normaaliin toimintaan, kuten ennen. Miltä kuulostaisi peruskoulu, jossa matematiikan opetusta saisi eri maksusta, satunnaisesti tai ei ollenkaan?

Varhaiskasvatuksessa on kysymys yhtä perustavanlaatuisista asioista kuin perusopetuksen sisällöissä. Ero on asennoitumisessa: Suomessa on ajauduttu ajattelemaan, että esimerkiksi taidekasvatus, liikunta ja luontosuhteen rakentaminen ovat lapselle jotain ylimääräistä hyvää, eivät jokaisen lapsen oikeuksia.

Vaikka parhaat päiväkodit ovat vastustaneet "päivähoitoistumista", lasten oppimispotentiaalia jätetään surutta käyttämättä lukemattomissa päiväkodeissa. Hengailupäiväkodeissa lapset oppivat lähinnä odottelemaan. Tällä on hintansa. Moni lapsi lähtee esiopetus- tai koulutielleen huonommin eväin kuin voisi, jos esimerkiksi hänen kielenoppimiseensa olisi panostettu päiväkodissa päivittäin.

Tutkimukset osoittavat, että niissä lapsiryhmissä, joissa on riittävästi ohjattua toimintaa, ovat parhaat leikit. Niissä on myös vähiten kiusaamista. Laadukas varhaiskasvatus myös parantaa koulumenestystä ja ehkäisee syrjäytymistä.

Jos kannamme huolta lasten ja nuorten koulumenestyksestä, on panostettava voimakkaasti varhaiskasvatukseen kokonaisuudessaan, ei vain esiopetukseen.

Palataan rahaan: Vaikka vanhemmat maksavat todellisista kustannuksista vain pienen osan, heillä on oikeus saada lapsilleen monipuolista varhaiskasvatusta hyvän hoidon lisäksi. Mikä parasta, varhaiskasvatuksen ryhtiliike voidaan toteuttaa suureksi osaksi jopa kustannusneutraalisti kehittämällä lainsäädäntöä, ohjausta ja arviointia sekä järkeistämällä nykyisten henkilöresurssien käyttöä.

Lisäksi tarvitaan määrätynlaisia tekoja jokaisessa lapsiryhmässä, joka päivä. Näin toimimalla on luvassa lisää rahaa: talousnobelisti James Heckmanin mukaan varhaiskasvatukseen investoiminen tuo rahan moninkertaisesti takaisin.

Marjatta Kalliala
varhaiskasvatuksen dosentti
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat