Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodanjälkeisessä Suomessa tunnettiin empatiaa

Mielipide
 
Auli Talvi

Kolmikymmenvuotias äitini joutui kesällä 1944 lähtemään viiden lapsen kanssa sotaa pakoon isän suvun vuosisataiselta kotiseudulta Jääsken Lottolasta. Nuorin lapsi oli pariviikkoinen, minä viisivuotias. Samasta talosta lähti tätini kahden lapsensa kera. Isä ja setä olivat sotavuodet olleet rintamilla, "siellä jossakin".

Sodissa köyhtynyt Suomi ja suomalaiset osoittivat tuolloin parhaat puolensa. Oli suvaitsevaisuutta, lähimmäisenrakkautta ja ymmärrystä inhimillistä hätää kohtaan. Termiä "saavutettu etu" ei ollut edes keksitty – ei ollut etujakaan. Niitä saatiin vasta sotien jälkeen yhteisin ponnistuksin.

Karjalaisessa tuttavapiirissäni en tiedä ketään, jota olisi kohdeltu kaltoin, päinvastoin. Lähes kaikki otettiin mukisematta vastaan, vaikka tiloja jouduttiin pilkkomaan ja luovuttamaan.

Tuolloin ei mietitty, olivatko pakenijat turvapaikanhakijoita, pakolaisia vai evakkoja. Nykyisin maahanmuuttajien luokittelu vie tavattomasti aikaa ja resursseja. Olisikohan normitalkoiden paikka? Mitä jos inhimillisyys olisi maahanmuuton normi?

Erään selvityksen mukaan joka seitsemäs suomalainen on rasisti. Hävettää ajatuskin, että evakkojen jälkeläisten joukossa on niitä, jotka haluavat rajoittaa tai kieltää toisilta muuttamisen mahdollisuuden.

Eino Leinoa lainaten: "Oi, ihmiset toistanne suvaitkaa! Niin suuri, suuri on maa."

Auli Talvi
eläkeläinen, evakko
Pornainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat