Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet yritykset ovat jääneet poteroihinsa

Mielipide
 
Jukka Rautiainen

Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kansanedustaja Matti Vanhanen väitti, että Suomen viennin huono tila ei johdu yritysten tuotteista, jotka Vanhasen mukaan ovat laadukkaita, vaan yksinomaan Suomen hintakilpailukyvystä.

Vanhasen kommentti heijasteli turhautumista yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen. Suomessa olisi kieltämättä varaa purkaa työn tekemiseen ja työstä saatavaan korvaukseen liittyvää sääntelyä, saada siten yritysten toimintaympäristöä joustavammaksi ja jäädä vielä kauas esimerkiksi amerikkalaisen yhteiskunnan kovuudesta.

Vanhasen pääväite suomalaisten tuotteiden yleisestä laadukkuudesta ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Suomessa on kourallinen Ponssen, Supercellin, Koneen ja Finlaysonin tapaisia poikkeuksellisia yrityksiä, jotka ovat löytäneet globaalien trendien joukosta oman punaisen lankansa ja jotka pyrkivät aktiivisesti kasvattamaan omaa osaamistaan ja markkinaosuuttaan.

Hyvin suuri osa yrityksistä kuitenkin puolustaa perittyjä poteroita, ei aktiivisesti etsi ja palkkaa maailmanluokan osaajia, ei kuuntele uusia ideoita, ei tunnista eikä ymmärrä oikeita kilpailijoita eikä suunnittele kokonaisvaltaisia, ennennäkemättömiä käyttäjäkokemuksia ja liiketoimintamalleja. Moni yritys myös rajoittaa markkinoinnin tuoteominaisuuksien listaamiseen kotimaisessa pienen levikin ammattilehdessä. Totuus on, että valtaosa näistä yrityksistä on olemassa nykyisin vain siksi, että niiden kansainväliset kilpailijat eivät vielä ole ottaneet tätä syrjäistä markkina- ja kielialuetta tosissaan.

Valmistus on hieno ja konkreettinen asia. Finlaysonin toimitusjohtajaa Jukka Kurttilaa lainatakseni valmistuksen osuus yrityksen arvonlisästä on kuitenkin usein hyvin pieni. Sen sijaan yritysjohto, tuotekehitys, markkinointi ja muut pääkonttoritoiminnot tuovat merkittävää arvonlisää ja vaativat hyvin palkattua työvoimaa.

Jukka Rautiainen
teollinen muotoilija
Austin, Texas, Yhdysvallat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat