Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulosta apua lapsiperheköyhyyteen

Mielipide
 
Esa Iivonen Kirsi Pollari Mirella Huttunen

Lapsiperheköyhyys on kääntynyt kasvuun ja koskee yhä useammin myös perheitä, joissa vanhemmat ovat työssä. Ongelma on otettava vakavasti.

Perheen varattomuus kaventaa lapsen mahdollisuuksia tavanomaiseen lapsuuteen.

Osa-aikatyön yleistyminen lisää lapsiperheiden köyhyyttä, eikä "työ on parasta sosiaaliturvaa" -hokema pidä enää paikkaansa. Erityisen tiukoilla ovat yksinhuoltajaperheet. Tilastokeskuksen uusimman tulonjakotilaston mukaan pienituloiseen kotitalouteen kuuluvista lapsista 64 prosenttia kuului perheeseen, jossa on ainakin yksi työssäkäyvä vanhempi.

Lapsiperheköyhyyttä kasvattaa myös perhe-etuuksien rapautuminen. Lapsilisän keskimääräinen reaaliarvo on nyt 30 prosenttia alempi kuin vuonna 1994. Lisäksi kotihoidon tuen taso on huomattavasti matalampi kuin 20 vuotta sitten.

Harrastukset jäävät yhä useamman pienituloisessa perheessä elävän lapsen ulottumattomiin, jos lasten vapaa-ajan toimintojen järjestämisestä tulee kunnille vapaaehtoista. Hallitusohjelman mukaan kunnan ei tarvitsisi enää noudattaa esimerkiksi nuorisolakia, kirjastolakia eikä liikuntalakia. Koululaisten iltapäivätoiminnan enimmäismaksut aiotaan kaksinkertaistaa.

Hallitusohjelmaan sisältyvä perustulokokeilu on mahdollisuus kehittää uusia keinoja pienituloisten lapsiperheiden toimeentulon turvaamiseen. Perustulon avulla voitaisiin nykyistä paremmin ehkäistä köyhyyttä esimerkiksi niissä perheissä, joissa vanhemmat ovat osa-aikatyössä.

Hallitusohjelmassa luvataan ottaa käyttöön päätösten lapsi- ja perhevaikutusten arviointi. Leikkausten vaikutukset on välttämätöntä arvioida viimeistään nyt, ennen niiden toimeenpanoa. Näin leikkausten vaikutuksia voidaan arvioida ja myös lieventää erityisesti heikommassa asemassa olevien lasten ja perheiden kannalta.

Esa Iivonen
johtava asiantuntija
Mannerheimin
Lastensuojeluliitto
Kirsi Pollari
erityisasiantuntija
Lastensuojelun Keskusliitto
Mirella Huttunen
kotimaan vaikuttamistyön
päällikkö, Suomen Unicef

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat