Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseutua pitäisi hyödyntää uudella tavalla

Mielipide
 
Terhi Pellinen

Suomen tiet huononevat. Vain runsaat 10 prosenttia autoilijoilta kerätyistä noin 7 miljardista eurosta palaa takaisin tienpitoon.

Tieliikenteen verotus Suomessa ja EU:ssa käy läpi suurta muutosta. Autojen vähenevä polttoaineenkulutus vie verotuloja, ja autottomat kaupunkilaiset sekä sähköautot romuttavat lopullisesti nykyisen verotusjärjestelmän.

Kautta historian tiestö ja logistiikka ovat ohjanneet yhdyskuntakehitystä ja tuoneet vaurautta. Afrikassa uuden tien rakentaminen kylään on juhla-asia.

Suomessa vauraus ja väestö valuvat maakunnista kasvukeskuksiin (HS 30. 8.). Samalla tiestön korjausvelka kasvaa ja kestävyysvaje syvenee. Seurannaisvaikutuksia ovat palveluiden keskittyminen, asuntopula ja asuntojen hintojen nousu kasvukeskuksissa. Tämä taas aiheuttaa korotuspaineita palkkoihin. Suomen kilpailukyky kuitenkin vaatisi palkkamalttia ja jopa sisäistä devalvaatiota.

Kestävän kehityksen ja globalisaation näkökulmasta perinteinen hyöty-kustannusanalyysi on katsantokannaltaan liian kapea-alainen. Sen avulla ei siis kyetä arvioimaan fyysisen tieverkon merkitystä yhdyskuntarakenteelle ja Suomen kilpailukyvylle. Tarvitsemme uusia työkaluja tietoisen päätöksenteon avuksi. Jos päästämme Suomen tieverkon nyt rapistumaan, jälkipolvet haluavat varmaan ainakin tietää perustelut siihen.

Suomessa kehitetään parhaillaan maailman ensimmäistä avointa innovaatioalustaa fyysisen liikkumisen palveluille (MaaS, Mobility as a Service) Tekesin sekä liikenne- ja viestintäministeriön yhteisohjelmana. Terveysteknologiassa on kehitteillä uusia palveluntuottaja-alustoja eli operaattoreita, jotka mahdollistavat yksityisen ja julkisen sektorin kustannustehokkaan yhteistyön.

Miten tätä konseptia voisi hyödyntää tulevaisuuden osallistavassa työyhteisössä? Tai peräti kyläyhteisössä, jossa työtulo koostuisi monista pienistä puroista – omavaraisena palveluntuottajana perinteisen paikkaan sidotun palkkatyön asemasta? Voisiko digitalisaatio tuoda kyläkoulut takaisin tai mahdollistaa yksityisen kotiopetuksen?

Maaseutu pysyy asuttuna ja elinvoimaisena, jos infra, etätyömahdollisuudet ja omavarainen, palveluntuotantoon nojaava sekatalous tukevat yhteisöllistä start-up-yrittämistä. Kasvuyrityksille globaalit markkinat ovat klikkauksen päässä. Suomen omavaraisuus ja maaseudun tarjoama reservi tulisi hyödyntää myös kriisitilanteissa.

Suomen maaseutu ja puhdas luonto ovat valtava hyödyntämätön voimavara. Kaupungistuminen ei ole vääjäämätön kehityssuunta vaan tietoinen päätös. Uudistummeko seuraamalla megatrendejä, kun yvin koulutettuna ja ketteränä kansakuntana voisimme olla edelläkävijöitä ja tehdä asiat toisin?

Terhi Pellinen
tietekniikan professori
Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat