Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitaitojen opettelu auttaisi työllistymisessä

Mielipide
 
Kaisa Kautto-Koivula

Olen samaa mieltä kuin Sitran yliasiamies Mikko Kosonen (HS Talous 24. 8.): meneillään oleva murros vaatii päättäjiltä pikaisesti radikaaleja uudistuksia.

Hallituksen yhteiskuntasopimushanke sekä työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton uudet tehokeinot (HS Talous 25. 8.) työttömyyden hoitoon vaikuttavat näpertelyltä nykyisten ongelmien edessä. Murrosajan kilpailukyvyssä tiivistyy kolme tekijää: tuottavuus, työttömyys ja tulevaisuus.

Työelämän sopimisessa meillä on loistava menneisyys. Tulevaisuuden tuottavuusloikassa on kuitenkin kyse enemmän aivotyön tuottavuudesta, (digi)murroksen mahdollisuuksista ja taidoista. Työaika ja -paikka ovat sivuroolissa.

Työttömyyden raju kasvu tuo Suomessa miljardiluokan lisälaskun, jonka kattamiseksi valtion on otettava lisää velkaa. 380 000 työttömästä 50 000 on korkeasti koulutettuja. Heidän työttömyytensä on vuoden aikana lisääntynyt voimakkaimmin. Onko meillä varaa pitää työttömänä tällaista osaamispääomaa?

Tulevaisuuden valttikorttimme on osaaminen. Digivallankumous mullistaa ammatit. Palkkatyön väheneminen pakottaa monet yrittäjiksi. Menestyminen jakamistaloudessa vaatii kaikilta uudenlaisia ajattelumalleja sekä digitaitoja ja -välineitä.

Menestyvä liiketoiminta, palvelut ja koulutus siirtyvät lähivuosina valtaosin verkkoon. Opettajien rooli sekä opetuksen sisältö ja välineet muuttuvat radikaalisti. Koulutusrakenteiden uudistuksella on kiire.

Vallankumouksissa todellinen muutos syntyy vasta, kun paine alhaalta ylös on riittävä. Onnistuaksemme näin radikaalissa muutosprosessissa tarvitsemme digiajan muutosagentteja.

Konkreettinen ratkaisu olisi se, että jokaiselle korkea-asteen työttömälle tarjotaan 9–12 kuukauden oppisopimustyyppinen digitaitojen koulutus. Modulaarisuus mahdollistaisi sisällön räätälöinnin yksilöllisesti.

Teoria ja käytännön ohjaus hoituisivat virtuaalisesti suurillekin massoille. Koulutus olisi ajasta ja paikasta riippumatonta ja huokeata.

Tietokone ja nettiyhteys riittäisivät. Ohjelmistojen maahantuojat, kirjastot, oppilaitokset ja teleoperaattorit voisivat auttaa tarvittaessa talkoohengessä. Työttömät saisivat samaa rahallista tukea kuin nytkin.

Kouluttajina toimisivat digimaailman asiantuntijat. Heitä houkuttelisi mukaan uudenlainen koulutuskonsepti, joka takaisi vakuuttavan referenssin globaaleilla markkinoilla. Lisärahoituksen toisivat koulutuksesta hyötyvät työelämän organisaatiot ja hallituksen kärkihankkeisiin varattu potti.

Kun säädöksiä muutettaisiin, työtönkin voisi hakeutua oppisopimuskoulutukseen, vaikka hänellä ei ole työnantajaa.

Näillä 50 000 digitaitoisella korkeakoulutetulla olisi hyvät edellytykset perustaa oma yritys tai työllistyä toisen palvelukseen. Työllisyysmenot vähenisivät ja verotulot lisääntyisivät.

Työllistyminen parantaisi ihmisten motivaatiota sekä taloudellista ja henkistä hyvinvointia. Lisäksi heistä tulisi hyviä digiajan muutosagentteja oman peruskoulutuksensa alueella.

Onnistunut koulutuskonsepti olisi myös kysytty vientituote.

Kaisa Kautto-Koivula
yrittäjä, ammattikasvatuksen
dosentti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat