Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alueille edellytyksiä kehittyä omilla tavoillaan

Mielipide
 
Hannu Katajamäki

Timo Aro totesi (HS 30. 8.) suurimpien kaupunkien osin toivejatteluun perustuvien väestöennusteiden äärellä, että muille alueille voi olla luvassa kylmää kyytiä.

On näköalatonta tarkastella Suomen aluekehitystä pelkästään väestö- ja muuttoliiketilastojen perusteella tai nähdä ideologissävytteinen keskittämisvimma luonnonlakina.

Suomi on ja pysyy pienten paikallisyhteisöjen maana. Se on Suomen tosiolemus, ei väkinäinen ja mahdoton halu päästä suurkaupunki-Suomeksi.

Eri alueille on suotava mahdollisuudet kehittyä omista lähtökohdistaan. On luotava edellytyksiä, eikä tule tyytyä kylmän kyydin tarjoamiseen. Edellytysten luominen ei tarkoita kaikkien kolkkien asuttuna pitämistä väkisin. Tämän lorun tarjoaminen saisi jo loppua, kun halutaan torjua keskittämistä laaja-alaisempi näkökulma maamme aluekehitykseen.

Suomessa halutaan syödä vastedeskin kotimaista ruokaa. Siihen tarvitaan kylmän kyydin alueita. Mikäli tartutaan tosimielellä biotalouteen, on kehitettävä esimerkiksi energiantuotannon mahdollisuuksia suurten keskusalueiden ulkopuolella.

Asumiskysyntää kohdistuu myös kylmän kyydin alueille. Tarvitaan alueiden realiteetit huomioon ottavaa suunnittelua eikä eheyttämisen nimissä tapahtuvaa keskittämiskaavoitusta. Tarvitaan maantieteellisesti kattavat valokuituyhteydet.

Suurten keskusten ulkopuoliset alueet voivat vastata monin tavoin yhteiskunnalliseen kysyntään, jos keskittämisen sijasta paneudutaan hajautetun kilpailukyvyn vahvistamiseen. Tässä on Juha Sipilän (kesk) hallituksella näytön paikka.

Hannu Katajamäki
aluetieteen professori
Vaasan yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat