Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvoinen liikkuminen on vaarassa

Mielipide
 
Veijo Mäkelä

VR on viimein tajunnut, että lippujen hintojen pitäminen korkeina ei ole ainoa keino kannattavuuden säilyttämiseksi. Miksi tämä on ymmärretty vasta nyt? Kun herätään myöhään, joudutaan tekemään suuria korjauksia. Se on valitettavaa erityisesti henkilöstön kannalta.

Vielä muutama vuosi sitten lippujen hintoja korotettiin säännöllisesti yli yleisen kustannustason nousun. Nyt alustavasti luvatut alennukset palauttanevat hinnat muutaman vuosikymmenen takaiselle reaalitasolle. Paljon junaa käyttävänä olen tehnyt vertailuja. Viime vuosien sekava hinnoittelu tuskin on edistänyt junien suosiota. Kohtuulliset hinnat olisivat saattaneet olla parempi vaihtoehto.

VR:n hallituksen kannattaisi tarkastella, mikä on toimivan johdon vastuu – vastuu ei ainakaan ole sadoilla irtisanomisuhan alaisilla ihmisillä. Kilpailun kiristyminen on ollut nähtävissä jo monen vuoden ajan, ja siihen olisi pitänyt reagoida aiemmin. Kilpailustrategia on johdon vastuulla.

Kilpailu käydään suurten taajamien välisessä liikenteessä. Yksittäinen matkustaja voi olla tyytyväinen alle 10 euron lipun hintaan. Hän ajattelee vain itseään, ei joukkoliikenteen kokonaisuutta. Kaikki eivät ole menossa suurille paikkakunnille: he tarvitsevat myös jatkoyhteyksiä, jotka ovat joko jo loppuneet tai pian loppumassa. Tämä vaikuttaa koko joukkoliikenteen suosioon.

Ainoa mahdollisuus jatkoyhteyksiin jopa ihan lähellä suuria keskuksia alkaa olla taksi tai oma auto. Kaikilla ei valitettavasti ole valinnanmahdollisuutta kustannusten vuoksi.

Valtiolla ja kunnilla pitäisi olla hyvin selkeä osuus joukkoliikenteen tukemisessa, jos halutaan pitää koko maa asuttavana ja turvata tasa-arvoinen liikkuminen. Tukea on kuitenkin vuosi vuodelta jo supistettu ja näytetään supistettavan edelleen.

Väestön ikärakenteen muuttuessa on pian entistä enemmän ihmisiä, jotka ovat vain joukkoliikenteen varassa. Lisäksi monet nuoremmatkin haluaisivat tehdä valinnan ympäristön puolesta. Tehdäänkö se heille vaikeaksi tai lähes mahdottomaksi?

Veijo Mäkelä
junaharrastaja, joukkoliikenteen kannattaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat