Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni on ihan oikeasti narsisti tai keliaakikko

Mielipide
 
Marja Vihervaara

Uutispäällikkö Anu Ilomäki sohaisi (HS Merkintöjä 28. 8.) kiinnostavaa ja tärkeää ilmiötä: terveysongelmien itsediagnosointia. Se on informaatiotulvan ja internetin aikakauden ilmiö, ja sellaisenaan erittäin inhimillistä toimintaa. Samalla Ilomäki tuli kuitenkin vähätelleeksi mainitsemiensa ilmiöiden todenperäisyyttä.

Keliakia on autoimmuunitila, joka täytyy ottaa vakavasti. On myös lukuisa joukko ihmisiä, jotka välttävät viljatuotteita tai gluteenia, koska he saavat niistä erilaisia iho- ja suolisto-oireita, vaikka keliakiaa ei ole pystytty toteamaan. Tämäkin ilmiö on tosiasia eikä välttämättä näy terveyskeskuksen laboratoriossa.

Erityisherkkyys on tosiasia hermoston tasolla – sen on EEG-tutkimus tiennyt jo kauan. Se tarkoittaa yksinkertaisesti hermoston herkkää "reaktiviteettia", jonka suhteen me ihmiset olemme erilaisia.

Erityisherkistä lapsista voi epäsuotuisissa oloissa kasvaa esimerkiksi epävakaita aikuisia, tai heidän herkkä reagoivuutensa voidaan nykyaikana helposti diagnosoida virheellisesti ADHD:ksi. Näitä tapauksia on tullut vastaani paljon. Usein nämä lapset saavat keskittymishäiriölääkityksen, mikä taas pahimmassa tapauksessa pysäyttää kasvun.

Tunne-elämältään epävakaa ihminen kärsii elämässään ihan oikeasti eikä vain teeskentele.

Narsistiset käyttäytymispiirteet ovat myös olemassa oleva ilmiö. Narsistisen persoonallisuushäiriön esiintyvyys yritysjohtajien, poliitikkojen ja monien muiden yhteiskunnallisten vaikuttajien keskuudessa on suurempi kuin keskivertoväestön. Samoin on vankien keskuudessa. Moni meistä on ihan oikeasti elänyt narsistisen ihmisen kanssa.

Ymmärrän kirjoituksen pointin ja luonteen, mutta nyt oli pakko hiukan puolustaa näitä, usein elämässään suuriin hankaluuksiin joutuvia ihmisiä.

Marja Vihervaara
psykiatrian erikoislääkäri
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat