Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös alaikäiset voivat saada opintolainaa – joskus

Mielipide
 
Ilpo Lahtinen

Jasmin Ahonen toivoi mielipidesivun kirjoituksessaan (HS 28. 8.), että myös alaikäisille myönnettäisiin opintolainaa.

Pääsäännön mukaan vastuu alle 18-vuotiaiden lasten elatuksesta kuuluu heidän vanhemmilleen.

Koska vanhempien mahdollisuudet tukea lapsiaan ovat hyvin erilaiset, yhteiskunta pyrkii tasoittamaan näitä eroja muun muassa tulonsiirroilla. Myös alle 18-vuotiaat voivat saada opintotukea, mutta ainoastaan silloin, kun opiskelijan vanhemmat ovat pienituloiset.

Opintolainan valtiontakaus voidaan myöntää opintorahaa saavalle opiskelijalle. Mutta koska opintorahan saaminen riippuu vanhempien tuloista, vain osa alaikäisistä voi saada opintolainaa.

Alle 18-vuotiailla opiskelijoilla vanhempien vuositulojen tuloraja on 61 000 euroa. Muutamissa tilanteissa Kela voi myöntää opintolainan valtiontakauksen, vaikka opiskelija ei saa opintorahaa.

Poikkeussäännöt koskevat kaikkia 18–19-vuotiaita ja muualla kuin vanhempansa luona asuvia alle 17-vuotiaita. Opintotukilaki on tässä suhteessa epäjohdonmukainen.

Alle 17-vuotiaat ja yli 17-vuotiaat voivat joissain tilanteissa saada opintolainaa ilman opintorahaa. Mutta jos 17-vuotias ei saa opintorahaa vanhempien tulojen vuoksi, hän ei voi koskaan saada opintolainaa.

Ilpo Lahtinen
pääsuunnittelija
Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat