Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murrosikä vaikeuttaa poikien koulunkäyntiä

Mielipide
 
Seppo Mäkinen
HS:n selvityksen mukaan (31. 8.)useissa suosituimmissa keskustalukioissa poikien osuus oppilaista jää vain 20–30 prosenttiin.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina (31. 8.) tyttöjen vallanneen huippulukiot. Poikia on vain noin kolmannes tänä syksynä isojen kaupunkien ykköslukioihin valituista.

Tyttöjen ja poikien suuria eroja oppimistuloksissa selitetään tutkimusten valossa sillä, että tyttöjen asenne on positiivisempi ja he yrittävät kovemmin. Ovatko poikamme sitten asennevammaisia ja laiskoja?

Tyttöjen murrosikä sijoittuu keskimäärin 10–14 vuoden ja poikien 12–18 vuoden ikään, ja murrosiän aiheuttama taantuma on pojilla paljon syvempi kuin tytöillä. Poikien ja tyttöjen murrosiän kehityksen eriaikaisuus ja erilaisuus johtuu geenien säätelemän hormonitoiminnan muutoksen käynnistämästä neurobiologisesta kypsymisestä, johon ei voi itse mitenkään vaikuttaa. Vaikka pojat joutuvatkin murrosiän myrskynsilmään tyttöjä myöhemmin, heidän myrskynsilmänsä on tuntuvasti rajumpi kuin tytöillä ja myös kestää merkittävästi pidempään.

Peruskoulumme ei huomioi mitenkään poikien ja tyttöjen murrosiän eriaikaisuutta ja erilaisuutta. Peruskoulun yläasteella, kun pitäisi panostaa opiskeluun ja tehdä pitkälle ulottuvia koulutuspäätöksiä, monet pojat ovatkin vielä keskellä murrosiän myllerrystä. He elävät mielihyväperiaatteen mukaan päivä kerrallaan kykenemättä suunnittelemaan tulevaisuutta ikäistensä tyttöjen lailla.

Tämä näkyy selvästi poikien jatko-opiskelussa: pojat ovat aliedustettuina lukioissa, ja Aalto-yliopiston opiskelijoista vain kolmannes on poikia.

Pitkittyneen taantuman uhatessa hyvinvointiyhteiskuntaamme on erittäin tärkeää, että kaikille nuorillemme sukupuoleen katsomatta taataan heidän kykyjään vastaavat mahdollisuudet opiskeluun ja kansakuntamme tulevaisuuden rakentamiseen. Jos koulujärjestelmämme ei pysty riittävästi turvaamaan poikien opiskelua, on harkittava vakavasti paluuta poika- ja tyttökouluihin, joissa poikien ja tyttöjen murrosiän erot voidaan huomioida nykyistä paremmin.

Seppo Mäkinen
lääketieteen ja kirurgian tohtori
nuorisopsykiatrian ylilääkäri, Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat