Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotoisa ympäristö on hyväksi mielenterveydelle

Mielipide
 
Sari Mattero

Matti Remes ja Juha Koskinen puuttuivat mielipidekirjoituksissaan (HS 21. 8.) tärkeään asiaan: suomalaisessa rakentamiskulttuurissa on jo pitkään unohdettu kauneus, perinne ja viihtyisyys. Vanha puretaan surutta pois, ja tilalle saadaan ankeaa betonia.

Mistä tämä vimma on lähtenyt ja miksi? Naapurimaissa ja muualla Euroopassa vanhaa kunnioitetaan paljon enemmän. Suomessakin osattiin ennen rakentaa kauniisti. Nyt niin päättäjiä kuin rakennuttajiakin tuntuu vaivaavan sokeus ihmisen tarpeille.

Uusi, moderni, historiaton, siisti ja käytännöllinen rakentaminen ei ole ihmiselle paras vaihtoehto. Ihminen ei ole robotti. Miljööllä täytyy olla yhteys perinteeseen ja luontoon vanhojen rakennusten, puistojen ja istutusten kautta. Ympäristön täytyy näyttää siltä, että siitä välitetään. Siten asukaskin kokee, että hänestä välitetään.

Kaupungeissa, kylissä, puistoissa ja julkisissa tiloissa ei pidä tehdä kokonaisuudistuksia, joissa kaikki vanha tuhotaan. Samalla tuhotaan muistoja ja historiaa. Kaikki ihmiset – myös lapset ja nuoret – voivat paremmin jatkumossa ja perinteen osina kuin keskellä persoonatonta ja hengetöntä uudisrakentamista. Vanhoja elementtejä ja luontoa säästävät osittaisuudistukset ovat toimivampia, taloudellisempia ja kestävämpiä.

Luonnollinen, kotoisa ja viihtyisä ympäristö tekee hyvää ihmisen mielelle. Se auttaa torjumaan myös apatiaa, toivottomuutta ja näköalattomuutta.

Sari Mattero
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat