Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panostus tuotekehitykseen palauttaisi kilpailukyvyn

Mielipide
 
Raimo Ylinen

Jouko Tikkanen (HS Mielipide 28. 8.) toistaa sitä harhakäsitystä, että suuret työvoimakustannukset ovat syynä vientimme alamäkeen.

Suomen tärkeimmät vientituotteet ovat suurelta osalta raaka-aineita ja puolivalmisteita: kemian teollisuuden tuotteet (suurimpana öljyjalosteet), metsäteollisuuden tuotteet, metallit ja metallituotteet, koneet ja laitteet sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotteet. Lähes kaikissa näissä työkustannusten osuus on alle viidenneksen.

On vaikea kuvitella, että viiden prosentin palkanalennuksesta seuraava alle prosentin hinnanalennus vaikuttaisi juuri millään tavalla tuotteiden menekkiin, vaan kysyntä seuraa kansainvälisiä markkinoita. Palkkojen alennusta voidaan verrata vuonna 2010 tehtyyn yritysten Kela-maksun poistoon, jolla ei ollut mitään vaikutusta vientiimme.

Ainoa keino palauttaa Suomen kilpailukyky on kunnon panostus tuotekehitykseen. Uskon kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk) tavoin, että tuhannet suomalaiset insinöörit pystyvät kyllä kehittämään kilpailukykyisiä tuotteita, mutta ongelmana ovat yritysjohtajat, jotka eivät anna heille siihen tilaisuutta.

Raimo Ylinen
professori emeritus
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat