Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintolainan nostaminen ei ole itsestäänselvyys

Mielipide
 
Silja Silvasti

Kotimaansivuilla (HS 28. 8.) julkaistiin juttu opintolainan käytön lisääntymisestä. Kirjoitus antoi ruusuisen ja yksipuolisen kuvan opintolainan käytöstä.

Opiskelijat ovat ainut väestöryhmä, jolta vaaditaan lainannostoa elämän perusedellytysten turvaamiseksi.

Vaikka opintolaina hyvityksineen on osalle opiskelijoista hyvä tapa täydentää opiskelunaikaista toimeentuloa, kaikki eivät perustellusti pidä lainaa itselleen toimivana ja turvallisena keinona.

Opintolainan nostaminen on yleisempää niillä koulutusaloilla, joilla valmistumisen jälkeinen työllistyminen ja palkkataso ovat keskivertoa parempia. Esimerkiksi oikeustieteellisen, kauppatieteellisen ja lääketieteellisen alan opiskelijat nostavat opintolainaa huomattavasti muita opiskelijoita useammin.

Sen sijaan aloilla, joilla työllistymisnäkymät ja yleinen palkkataso ovat heikompia, lainataakkaa pyritään välttämään. Professioammatteihin valmistuvien lainankäyttöhalukkuus on tutkitusti generalistialoja suurempaa.

Suurin osa opiskelijoista karttaa opintolainan nostamista. Merkittävä osa opiskelijoista käy opiskeluaikana työssä täydentääkseen opintotukea ja saadakseen valmistumisen jälkeiseen työelämään paljon kaivattuja työelämätaitoja ja -kokemusta. Tutkimuksen mukaan valmistuneista maistereista noin 70 prosenttia kertoo tehneensä omaa alaa vastaavia töitä jo opiskeluaikana.

Halukkuus opintolainan nostamiseen riippuu myös opiskelijan sosioekonomisesta taustasta. Köyhemmän ja matalasti koulutetun perheen lapsi välttelee lainan nostamista parempiosaisen perheen vesaa hanakammin.

Helsingin Sanomien jutussa esitettiin siis vain yksi puoli asiasta. Tilastot ja tutkimukset osoittavat, että suurin osa ei edellä mainituista syistä käytä lainaa. Osalle opiskelijoista lainan käyttö on houkuttelevampaa, turvallisempaa ja perustellumpaa kuin toisille.

Silja Silvasti
hallituksen jäsen
Suomen ylioppilaskuntien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat