Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä lähilukio vähentää tyttöjen koulupaineita

Mielipide
 
Saila Posti-Lindström

Meitä tyttölyseolaisia kannustettiin aikoinaan näin: "Te tytöt pääsette, minne haluatte. Muut menevät, minne joutuvat." Tyttö-, poika- ja yhteiskoulujärjestelmä vastasi aikansa muutostarpeisiin. Paluu menneeseen, neljänkymmenen tytön ryhmiin, ei voi olla enää tavoite lukioissakaan (HS 31. 8.).

Viime vuosien ranking-listaukset ovat ohjanneet niin oppilaita kuin vanhempiakin uskomaan kyynärpäätaktiikan olevan avain onneen. Huippulukioista puhuttaessa on unohtunut se, että opettajien koulutus ja osaaminen on Suomessa tasalaatuista ja opetuksen tasoon voi luottaa jokaisessa koulussa. Huippuosaajia löytyy jokaisesta lukiosta.

Lukioiden opiskelija-aineksen eriytymistä ei kannata lähteä pelastamaan myöskään rautaesiripun aikaisilla kiintiömäärillä. Ongelmiin ja muutostarpeisiin pitää etsiä uudenlaisia lähestymistapoja.

Lukioihin haetaan vapaaehtoisesti, ja tämä vapaus tulee säilyttää. Tyttökeskittymiä voisi yrittää estää jo peruskoulun päättövaiheessa. Osaa nuorista kilpailuhenkinen oppiminen varmasti auttaa entistä parempaan suoritukseen. Kaikille se ei sovi.

Peruskoulun oppilaanohjaajat, luokanvalvojat ja vanhemmat voisivat ohjata itseään liikaa kuormittavia tyttöjä ja poikia lähilukioihin, joissa yhdeksikön oppilas voi olla koulunsa parhaita eikä se heikoin. Kaikista lukioista jatketaan opiskelemaan niin tiedeyliopistoihin kuin ammattikorkeakouluihin.

Saila Posti-Lindström
rehtori, Espoon yhteislyseon lukio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat