Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soten rahoittamis- ja järjestämisvastuu valtiolle

Mielipide
 
Arto Alanko Sakari Alhopuro

Kolmen asiantuntijan työryhmä selvitti heinäkuussa kahden ministeriön pyynnöstä, miten sote-uudistus ja aluehallintouudistus voitaisiin toteuttaa käytännössä käynnistämällä vuoden 2019 alussa 9–12 itsehallintoaluetta. Näin arvioitiin palvelujen laadusta ja kustannusten hillinnästä asetettujen tavoitteiden toteutuvan.

Raportissa on useita hyviä ehdotuksia. Erityisen kannatettava on esitys valtion rahoitusvastuusta. Mielestämme seuraavia kohtia tulisi vielä harkita tarkemmin.

Valtion vähäinen mahdollisuus ohjata rahoitusta on ongelma, koska itsehallintoalueille jäisi sekä palvelujen järjestämis- että tuottamisvastuu ja myös oikeus ottaa velkaa budjettinsa täytteeksi. Työryhmä esitti ohjausmenettelyksi valtion sote-budjettikehyksen asettamista. Menettelyä ei voi pitää riittävänä, koska järjestelmään ei liity tilaajan ja tuottajan välistä kilpailutusasetelmaa eikä siitä seuraavia säästöjä ja innovaatioita.

Valtio ei voi ohjata lähtökohtaisesti "itsehallinnollisia" alueita riittävästi – kuten ei nykyisin kuntia tai kuntayhtymiä. Tämä on ollut eräs keskeinen syy kustannusten jatkuvaan kasvuun.

Työryhmä esitti myös kuntien ja sairaanhoitopiirien henkilöstön, monen miljardin arvoisten sote-kiinteistöjen sekä velkojen ja muiden vastuiden siirtoa käyvästä arvosta itsehallintoalueille. Ratkaisuista seuraisi hyvin pitkällinen ja kallis prosessi, joka muun muassa kasvattaisi palkkakustannuksia.

Vaikka toiminnalliset asiat eivät kuuluneet työryhmän toimeksiantoon, kansalaisten valinnanvapauden edistämiseen olisi tullut puuttua. Samoin yksityisen ja kolmannen sektorin mahdollisuudet ovat jääneet vähäiselle huomiolle.

Ongelma työryhmän esityksessä on palvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuun siirto itsehallintoalueelle, vaikka maksajan osa ilman riittävää ohjausvaltaa jäisi valtiolle. Jotta sote-organisaatio toimii tehokkaasti, sekä rahoituksen että järjestämisvastuun pitää kuulua valtiolle, joka valitsee kilpailutuksen perusteella sopivan palveluntuottajien verkoston.

Kaikki toimivat sote-organisaatiot – kunnat, kuntayhtymät ja niiden omistamat yhtiöt sekä yksityiset toimijat ja niin kutsuttu kolmas sektori – voisivat osallistua kilpailutukseen hankintalain mukaisesti. Kilpailutus alentaa kustannuksia ja tehostaa tuottavuutta. Nykyisten organisaatioiden osallistuminen kilpailutukseen takaa paikallisten olosuhteiden ja tarpeiden huomioon ottamisen.

Valtio voisi määrätä lainsäädännöllä ja eduskunnan budjettipäätöksillä sekä rahoituksen määrästä että järjestelmän rakenteesta. Toiminta voitaisiin käynnistää ripeästi, ja kustannussäästöjä syntyisi nopeasti.

Arto Alanko
professori
lääketieteen ja kirurgian tohtori
Helsinki
Sakari Alhopuro
lääkintöneuvos
lääketieteen ja kirurgian tohtori
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat