Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuote valmistetaan siellä, missä se on edullisinta

Mielipide
 
Juhani Karlsson

Raimo Ylinen (HS Mielipide 1. 9.) haki Suomelle pelastusta tuotekehittelystä. Se ei auta, jos tuotannon palkkakustannukset ovat liian suuret. Talouden lait toimivat niin, että tuote valmistetaan siellä, missä se voidaan tehdä edullisimmin.

Meillä on monia tunnettuja tuotemerkkejä, esimerkiksi Marimekko, Fiskars ja Kone. Pääosin niiden tuotanto tapahtuu muualla kuin Suomessa. Täytyy olla ihmetuote, jos sen valmistaminen on edullisinta ja kannattavinta Suomessa.

Palkkakustannusten vähättely tuotteen loppuhinnassa on joko ymmärtämättömyyttä tai sitten tahallista. Vaikka yrityksen omat palkkakustannukset ovat 20 prosenttia tuotteen hinnasta, alihankintoihin ja ostoihin sisältyy aina palkkoja.

Oikeampi palkkojen osuus lopputuotteesta lienee 50–70 prosenttia. Yhtenä poikkeuksena on peliala, jossa menestyvien yritysten palkkakustannukset lienevät prosentin parin luokkaa.

Palkkakustannus ei ole erottava tekijä, vaan osaamisen taso. Sekään ei ole pitkään kovin kestävä, kun on luettu Rovion irtisanomisista.

Ostettiinpa tuotantolaitteet maailman markkinoilta Suomeen tai Viroon, ne maksavat saman verran. Ei synny kilpailuetua tai haittaa. Energia maksaa sen mitä maksaa, mutta harvassa yrityksessä sillä saadaan kilpailuetua tai haittaa. Rahan hinta määräytyy kansainvälisillä markkinoilla, ja on kaikille suunnilleen sama.

Tällä karkealla jaottelulla ainoaksi kilpailutekijäksi jäävät palkkakustannukset. Tämän kilpailun suomalaiset yritykset häviävät, ja se on helposti luettavissa talouden luvuista ja kehityksestä.

Tautiin nimeltä kilpailuhaitta (liian suuret palkat) oli yksi tehokkaaksi koettu lääke: devalvaatio. Siihen Suomella ei ole enää reseptiä.

Korvaava lääke on palkkojen ja eläkkeiden alentaminen. Joko otamme lääkkeen itse tai joku muu (IMF) antaa sen meille pakolla.

Suomalaiset tunnetaan sisustaan. Sisukkaasti kieltäydymme lääkkeestä, vaikka silmiemme edessä on Kreikan raju lääkekuuri.

Juhani Karlsson
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat