Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiot ovat eriarvoistumassa ja yksipuolistumassa

Mielipide
 
Oona Saloranta

Koulutusleikkauksia koskevassa keskustelussa on unohtunut, että aiemmat säästöt alkavat vasta konkretisoitua. Helsingin lukioissa viimeisimmät säästöt tulevat voimaan tänä syksynä. Koska lukioiden hallinto on ollut jo valmiiksi kevyttä, useat säästöt ovat kohdistuneet opetukseen.

Esimerkiksi eräässä Helsingin kaupungin lukiossa on varaa pitää enää vain kahden aineen kertauskurssit ennen ylioppilaskirjoituksia. Toisessa lukiossa ei voida pitää enää kaikkia pakollisiakaan kursseja, vaan ne täytyy opiskella muualla. Nykyisin normaalien jopa 30–40 opiskelijan kurssien laatu on täysin eri kuin ennen noin 20 opiskelijan kursseilla. Opetustarjonnan supistuttua erilaisten lukiopolkujen määrä on vähentynyt, ja ylioppilaiden osaamisen monimuotoisuus kärsii.

Varsinkin koulujen omien kurssien ja tutustumisretkien häviäminen on hälyttävää. Ne ovat olleet kursseista kiinnostavimmat, kun opettajat ovat opettaneet omista kiinnostuksen kohteistaan tai opiskelijoiden toivomista aiheista. Laajasti yleissivistävä lukio tarvitsee valtakunnallisten kurssien rinnalle lukion ja sen opettajien vahvuuksia hyödyntäviä omia kursseja. Kurssitarjottimien näivettäminen on saatava loppumaan.

Säästöt ovat myös eriarvoistaneet Helsingin lukioita. Monet pahimmista säästövaikutuksista ovat osuneet kaupungin lukioihin, kun taas useat yksityiset ovat onnistuneet ylläpitämään opetustarjontaansa. Aiemmin eroa kaupungin ja yksityisten lukioiden välillä ei ollut, mutta nyt erot opetuksen määrässä ja laadussa ovat valtavia.

Lukioiden kovat säästöt ovat osa koko yhteiskunnan talkoita, mutta nyt olisi jo aika suunnitella, milloin nykyisistä alirahoitetuista lukioista palataan normaalitilaan. Lisäksi, kun Helsinki on edelleen vetovoimainen lukiokoulutuksen järjestäjä myös ulkopaikkakuntalaisille, säästöliekillä eläminen ei ole kestävä tapa vastata koulutuksen suureen kysyntään.

Oona Saloranta
puheenjohtaja
Helsingin lukiolaiset

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat