Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko mikään muuttunut?

Mielipide
 
Rony Smolar

Euroopan ulkopuolella vainoa ja väkivaltaa kokeneiden pakolaisten määrä on saavuttanut jo sellaiset mittasuhteet, että humaanisuus on joutunut kasvotusten kansallisvaltion omien etujen kanssa. Sen seurauksena monet Euroopan maat ovat sulkeneet rajansa pakolaisilta, joihin suhtaudutaan vieraina sekä taloudellisina rasitteina.

Pakolaisvastainen ilmapiiri ei ole Euroopassa eikä meillä Suomessa uutta. Itävallan ja Tšekkoslovakian ajautuminen natsi-Saksan syliin vuosina 1938–39 käynnisti juutalaisten suuren pakolaisaallon Euroopassa. Eri valtioiden torjuva suhtautuminen ajoi valtaosan omaisuutensa menettäneistä pakenemaan minne tahansa, jopa Suomeen.

Portit pysyivät aluksi kiinni, sillä suhtautuminen varattomien pakolaisten tuloon oli kielteistä eikä Suomeen haluttu "juutalaisongelmaa". Kansalaisaktivistien ansiosta Suomi lopulta otti vastaan 300 juutalaispakolaista, joita tuolloisen sisäministerin mukaisesti kutsuttiin "Kekkosen juutalaisiksi". Ehtona oli, että juutalaisyhteisöjen tuli vastata pakolaisten ylläpidosta ja että he poistuisivat mahdollisimman pian Ruotsiin.

Yhden juutalaispakolaisia kuljettaneen laivan viranomaiset käännyttivät dramaattisten vaiheiden jälkeen Helsingin satamasta, mikä todennäköisesti sinetöi matkustajien kohtalon.

Sodan seurauksena Suomeen jäi noin 150 juutalaispakolaista, joista useimmat määrättiin työvelvollisiksi jopa sotanäyttämöille.

Jatkosodan aikana Suomi luovutti liittolaisensa Saksan käsiin kahdeksan juutalaispakolaista. Joukossa oli kaksi lasta.

Rony Smolar
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat