Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset eivät ehdi paikata kehitysaputyhjiötä

Mielipide
 
Maria Paassola

Pidän itseäni melko rationaalisena ihmisenä, ja tarkastelen maailmaa ekonomilinssien läpi. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi hallituksen päätös, jossa ensi vuoden kehitysavusta leikataan kuin seinään lähes puolet muutaman kuukauden varoitusajalla ja jätetään monessa maassa hyvän alun jälkeen sadattuhannet lapset ja perheet oman onnensa nojaan, on täysin absurdi.

Perhe- ja koulutustaustastani johtuen arvostan yritystoimintaa ja pidän varsinkin näinä aikoina yritysten hyvinvointia ja kukoistamista erittäin tärkeänä Suomen tulevaisuuden kannalta. Yritysmaailma toimii kuitenkin täysin eri logiikalla ja pelisäännöillä kuin kehitysyhteistyö. Finnfundin rahoittamat yritykset tuskin alkavat vuodenvaihteen jälkeen rokottaa ja ruokkia satojatuhansia aliravittuja lapsia. Tuskin ne myöskään antavat köyhille perheille siemeniä tai vuohia ja niiden parhaaseen hyödyntämiseen opastavaa koulutusta tai hankkivat tytöille polkupyöriä, jotta he pääsevät kouluun.

Tuottaakseen pysyviä tuloksia tehokkaan aluekehitysohjelman kesto on yleensä 10–20 vuotta. Paikalliset toimijat otetaan alusta asti mukaan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Erityisesti viimeinen kolmannes käytetään siihen, että kaikki yhdessä rakennettu muutos juurrutetaan pysyväksi toimintamalliksi.

2010-luvun aikana ulkoministeriön vuosittaiset kehitysyhteistyömaksatukset ovat olleet keskimäärin noin miljardin euron luokkaa. Voidaan siis helposti laskea, kuinka iso summa suomalaisten veronmaksajien rahoja jää vuodenvaihteessa vaille mitään valvontaa, kun resursseja ohjelmien loppuun viemiseen ja muutoksen pysyvyyden varmistamiseen ei enää ole.

Suomalaisen kehitysyhteistyön tulokset ovat huikeita, kun huomioidaan, millaisissa olosuhteissa työskennellään ja kuinka hitaasti ihmisten asenteet ja uskomukset varsinkin alhaisen koulutustason yhteisöissä muuttuvat. Esimerkiksi eräässä 15 vuotta kestäneessä Intian aluekehitysohjelmassa saavutettiin niinkin pysyviä muutoksia kuin perheiden lapsiluvun pienentyminen 7–10:stä 2:een ja yläkoulun käyvien lapsien määrän kohoaminen 25 prosentista aina 75–95 prosenttiin asti.

Ymmärrän jollain tasolla säästöjen tarpeen. Eikö muutosta olisi kuitenkin voitu tehdä hallitusti jonkinlaisen kohtuullisen siirtymän aikana? Näin saavutetut tulokset jäisivät pysyvämmiksi, ja maapallon haavoittuvimmille alueille syntymään sattuneet ihmiset eivät joutuisi maksamaan Suomen suunnanmuutoksesta pahimmillaan omalla hengellään.

Maria Paassola
markkinointipäällikkö
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat