Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älykellon tuijottaminen on ajan haaskausta

Mielipide
 
Roy Sandberg

Olen seurannut pelonsekaisella kiinnostuksella älylaitteiden kehitystä. En varsinaisesti yllättynyt aikeista saattaa markkinoille jonkinlaisia älyrannekkeita (HS Talous 31. 8.), vaikka vaikuttaisi siltä, että perinteiset kellot jätättävät nykyajasta vähintään vuosikymmenen.

Älykellojen ideana ei tietenkään ole näyttää aikaa vaan tuoda uusin tekniikka tiiviisti ihmisten iholle. Tarkoitus on, että laitteesta tulisi eräänlainen moderni kellopeli, joka tosin ei tuota musiikkia vaan onnistumisen elämyksiä pelisovellustensa kautta.

Mitä hyötyä tästä vempaimesta on? Haluaako joku tosiaan viettää päivänsä ranteen ylle kumartuneena, sutia kädet ristissä ruutua ja hakata bittijalokiviä tai harjoitella pioneerintaitojaan ritsoilla aseistettujen lintujen opissa? Ja vaikka joku nauttisikin itse peleistä, eikö yksi älypuhelin riitä?

Pitääkö toinen laite kiinnittää käsivarteen, jotta jokainen voi pitää käynnissä vähintään kahta pelisovellusta samanaikaisesti?

Kun tiedetään, miten koukuttaviksi nämä pelit suunnitellaan, kyseessä on eittämättä ensimmäinen kello, jota vilkuillessa ajantaju katoaa. Tietääkseni tämä ei ollut aikarautojen alkuperäinen funktio.

Ikävin puoli asiassa on, että nämä uudet värkit hajauttavat ihmisten huomion yhden sijasta kahteen ruutuun. Siinä on taas lapsilla tekemistä, kun he yrittävät saada katsekontaktia – tai ylipäätään mitään kontaktia – vanhempiinsa, joilla on toinen silmä puhelimessa ja toinen kellossa. Edellä mainittuun he eivät puhu ja jälkimmäistä he eivät seuraa.

Miksi kukaan maksaisi siitä, että saa haaskata aikaansa sellaisen vekottimen parissa, joka on keksitty juuri siksi, että ihmiset voisivat valvoa ajankäyttöään paremmin?

Näiden tarpeettomien energia-ahmattien kehitystiimeissä työskentelee tällä hetkellä suuri joukko nerokkaita keksijöitä. Eikö heille ole muuta käyttöä?

Roy Sandberg
valtiotieteiden opiskelija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat