Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiseksi mielletty tuote on usein ulkomailla tehty – miksi kuluttajaa harhautetaan?

Mielipide
 
Reijo Hietanen
Kirjoittaja osti Arabian pos­lii­nie­si­neen, jonka pohjassa lu­ki Ara­bia Fin­land. Pal­jas­tui, et­tä pos­lii­ni­as­tia oli­kin val­mis­tet­tu Thai­maas­sa.
Kirjoittaja osti Arabian pos­lii­nie­si­neen, jonka pohjassa lu­ki Ara­bia Fin­land. Pal­jas­tui, et­tä pos­lii­ni­as­tia oli­kin val­mis­tet­tu Thai­maas­sa. Kuva: Reijo Hietanen

Helsingin Sanomat esitteli keinoja, joilla voitaisiin luoda työtä suosimalla kotimaisia tuotteita (30.  8.). Keinovalikoimaan kuuluvat kotimaisuudesta kertovat symbolit avain- ja joutsenmerkkeineen.

Viime aikoina yleistynyt Design from Finland -symboli merkitsee kuitenkin valitettavan usein vain sitä, että yritys on siirtänyt suomalaiseksi mielletyn tuotteen valmistuksen ulkomaille.

Ainakin minulla hälytyskellot soivat, kun menin jokin aika sitten kauppaan ostamaan kumisaappaita, perinteisiä nokialaisia, joiden kyljessä luki Design from Finland. Kun myyjäkään ei löytänyt valmistusmaata, saappaat jäivät liikkeeseen. Samoin teen muillekin tuotteille, joissa suunnittelumaa Suomi kerrotaan, mutta ei valmistusmaata.

En ymmärrä esimerkiksi sitä, mitä taloudellista merkitystä Suomelle on enää sillä, että professori Kaj Franck suunnitteli 35 vuotta sitten kuukausipalkkaisena Teema-mukin. Aiemmin Franckin Teema-sarjaa tehtiin Suomessa valtavat määrät, mutta nyt Suomessakin myytävät Teemat tuotetaan pääosin Kaakkois-Aasian halpateollisuutena. Työpaikat ovat menneet, mutta silti meiltä pyydetään kotimaisen tuotteen hinta.

Kuluttajaa suorastaan harhautetaan uskomaan, että ulkomailla tehty tuote olisi aito kotimainen.

Kuvittelin ostavani ulkomaalaiselle tutulleni aidon Arabian tehtailla tehdyn posliiniesineen, kun pohjassa luki Arabia Finland. Paljastui, että posliiniastia olikin valmistettu Thaimaassa. Pohjassa oleva "Finland" kertoi kuulemma vain sen, että yrityksen kotiosoite on Suomessa – ja että design on suomalaista.

Väite siitä, että elintarvikkeista olisi luettavissa alkuperämaa, ei aina pidä paikkaansa. Yritin turhaan löytää suuren kansainvälisen elintarvikejätin margariinipakkauksesta valmistusmaata. Pakkauksessa oli suomeksi toki isolla tieto siitä, että aine on Suomen suosituinta margariinia. Samoin suomeksi oli kerrottu yrityksen suomalainen osoite ja kuluttajapalvelu, jonne soittamalla sai selville, että margariinia tehdään useammassakin maassa, mutta ei Suomessa.

Minusta kiitoksen ansaitsevat eri keskusliikkeiden omat halvat ruokatavaramerkit, joissa on selvästi merkitty alkuperämaa, joka ilahduttavan usein on nimenomaan Suomi.

Olisi tärkeää, että valtiovalta toimisi nopeasti, jotta kaikkiin tuotteisiin, myös vaatteisiin, saataisiin nopeasti pakolliset alkuperämerkinnät. Näin vastuullisella kuluttajalla olisi aito mahdollisuus tukea suomalaista teollisuutta.

Matti Huhta
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat