Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret kertovat kiroilemalla tunteistaan

Mielipide
 
Mika Lehtonen Joonas Kekkonen

Helsingin kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaalia on kritisoitu siinä esiintyvästä kiroilusta (HS Kulttuuri 29. 8.), ja on sanottu, ettei musikaali tästä syystä soveltuisi lapsille.

Kiroilu on kuitenkin osa lasten arkitodellisuutta. Kyseisessä musikaalissa kiroilu on tehokas luokkaerojen, lakon aiheuttaman elämäntilanteen ja ahdistuksen kuvaamisen keino.

Poikien maailmassa ollaan äänekkäitä ja kiroillaan paljon. Väestöliiton Poikien puhelimen kokemuksen mukaan pojat kertovat kirosanoja käyttäen itsessään heränneistä tunteista toisille ihmisille ja purkavat tunnelataustaan. Kiroilu on monelle nuorelle tapa saattaa oma tunnemaailma toisten tietoisuuteen. Onkin syrjivää karsia osa tunteistaan puhuvista ihmisistä pois kouluista, teatterista tai muualtakaan maailmasta.

Jos lasta tai nuorta, joka on juuri kironnut tunteensa vallassa, torutaan hänen tavastaan kertoa tunteistaan, aiheuttaa se hänessä häpeäntunteen. Häpeä aiheuttaa monenlaisia reaktioita. Usein reaktio on jäätyminen tai pysähtyminen tyhjään tilaan. Lapsi tai nuori kokee, että hänen tunteensa on väärä, sitä ei hyväksytä eikä häntä auteta tunteensa kanssa. Pääosaan nousee vain kiroilun vääryys ja sen kieltäminen, ei syy kiroiluun.

Lasta tulee ohjata käyttäytymään hyvin, mutta jos kiroilevaa lasta ohjastetaan kohdassa, jossa hänellä on suuret tunteet pelissä, kasvatuksessa mennään metsään eivätkä lapsen tarpeet saa huomiota. Aikuisen tehtävä on huolehtia tunteesta eikä niinkään keskittyä pelkkiin muoto- tai tapaseikkoihin.

Mika Lehtonen
Poikien ja nuorten miesten
keskuksen päällikkö
Joonas Kekkonen
palvelukehittäjä
Poikien puhelin, Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat