Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsediagnosointi voi olla tapa selviytyä

Mielipide
 
Erityisherkkä

Anu Ilomäki kirjoitti (HS Merkintöjä 28. 8.) erityisherkkyyden, narsismin ja gluteeniallergian itsediagnosoinnista. Anja Snellmanin Antautuminen-teoksen arvostelun (HS Kulttuuri 23. 8.) yhteydessä Jantso Jokelin pohti erityisherkkyyttä ja tunsi houkutusta leimata ilmiö nokkelasti hevonpaskaksi. Molemmat kirjoittajat ovat huomanneet saman kuin minä: mutupsykologia ja itsediagnosointi kukoistavat ajassamme.

Tämän muoti-ilmiön rinnalla on yhtä muodikasta leimata kyynisen nokkelasti kaikki psykologinen pohdinta huuhaaksi ja itseään diagnosoivat itsekeskeisiksi. Olen törmännyt niin lähipiirissä kuin nettikommenteissakin ihmisiin, joiden mielestä allergiat ovat itsetehostusta ja masennus laiskuutta.

Ilomäen mukaan jatkuva diagnosointi on haitallista. No jaa. Jos minulle tulee vieraita, joista kaksi kertoo olevansa keliaakikkoja, laitan heille sopivaa ruokaa, eikä kumpikaan – saati minä – kärsi siitä, vaikka toinen olisikin itsediagnosoitu gluteeniallergikko.

Jos lapsen vanhempi kertoo opettajalle, että lapsi on erityisherkkä, toivottavasti vanhempi ja opettajakin ovat lukeneet, että erityisherkkää pitää kannustaa ja rohkaista. Entisen puolison leimaaminen narsistiksi on huoltajuuskiistassa toki julmaa järjettömyyttä ja sosiaalisessa mediassa noloa, mutta on myös vaarallista pitää keliaakikkoa teeskentelijänä tai käskeä erityisherkkää olemaan normaali.

Oman minäkuvan pohtiminen ja omasta itsestä kiinnostuminen alkavat usein elämän kriisissä ja pysähtymisen hetkellä – ja harvoin kovin nuorena.

Minulle oman erityisherkkyyteni tunnistaminen oli suunnaton helpotus: minussa ei olekaan mitään vikaa! Itsetuntemus ja itsensä hyväksyminen eivät voi olla pahasta. Pahempaankin kivunlievitykseen voi kriisitilanteessa turvautua kuin itsediagnosointiin – joka onneksi useimmiten rajoittuu omaan itseen.

Aikanaan myös migreeniä ja endometrioosia on pidetty itsetehostuksena ja teeskentelynä. Emmekä me itsediagnosoijat ja erityisherkät aina niin onnellisia ole: onnihan syntyy siitä, että kääntää katseensa omasta itsestä maailmaan ja muihin ihmisiin.

Erityisherkkä
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat