Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalisessa mediassa pitäisi rakentaa rauhaa

Mielipide
 
Inna Rokosa

Suomessa on meneillään some-sota. Sosiaalisessa mediassa jaetaan kilpaa kirjoituksia siitä, kuinka joka seitsemäs suomalainen on rasisti ja kuinka "meritaksilla" saapuvilla pakolaisilla on nykyaikaiset puhelimet. Tunteiden vallassa keskustelijoita leimataan puolin ja toisin.

Sodan sijasta tarvitsemme rauhaa. Sitä ei rakenneta syyttävillä some-sormilla ja omaan "oikeamieliseen" kuplaan tuudittautumalla. Rasistisia mielipiteitä ei tarvitse eikä pidä kenenkään hyväksyä.

Rasismin kitkeminen ja rauhan rakentaminen edellyttävät rasismin taustalla vaikuttaviin asioihin puuttumista. Nobelin rauhanpalkinnon saanut presidentti Martti Ahtisaari totesi taannoin, että huono itsetunto ja tietämättömyys ovat rasismin taustalla. Tässä hetkessä voimme vastata tietämättömyyteen tiedolla. Oman tai toisen ihmisen huonon itsetunnon vahvistaminen on pitempi prosessi, mutta siihenkin jokainen meistä voi ryhtyä vaikka heti.

Eduskuntavaalien alla juttelin useasti tasa-arvoisesta avioliittolaista. Sain monta kertaa päivässä perustella, miksi kannatin sitä. Tapasin useita kanssani samaa mieltä olevia ihmisiä, mutta myös heitä, joiden mielipiteet eivät vastanneet lainkaan omiani. Yksi keskustelu elää vieläkin mielessäni: eräs nainen kertoi liikuttuneena, kuinka huojentavaa hänestä on keskustella aiheesta asiallisesti ilman tuomitsemista. Olisin voinut kääntää naiselle selkäni ja tuomita hänen mielipiteensä täysin vääräksi, loukkaavaksi ja syrjiväksi. En kuitenkaan uskonut saavuttavani sillä mitään hyvää. Halusin pyrkiä ymmärtämään hänen ajatusmaailmaansa.

Uskon, että ymmärtäminen ja toisen asemaan asettuminen ovat tärkeimpiä taitoja silloin, kun haluamme rakentaa rauhaa.

Inna Rokosa
opiskelija, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat