Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tytöt kehittyvät poikia nopeammin

Mielipide
 
Matti Rimpelä

Helsingin Sanomissa on keskusteltu lukio-oppilaiden sukupuolijakaumasta. Mitä korkeampi keskiarvokynnys, sitä suurempi on tyttöjen osuus oppilaista (HS 31. 8.).

Opetushallituksen ja kasvatustieteen edustajien puheenvuoroissa ei ole tullut esiin tärkein selitys: tytöt kehittyvät keskimäärin nopeammin kuin pojat.

Seppo Mäkinen (HS Mielipide 1. 9.) kiinnitti huomiota sukupuolieroihin murrosiässä. Tyttöjen kasvupyrähdys alkaa keskimäärin selvästi aikaisemmin kuin poikien. Siirtymä alaluokkien turvallisesta luokkayhteisöstä yläluokkien hajanaisuuteen osuu pojilla usein keskelle murrosiän vaikeinta vaihetta.

Mutta kysymys ei ole vain murrosiästä. Suosittelen lämpimästi tuoretta norjalaista tutkimusta, jossa seurattiin kolmen kuukauden ajan 2,5-vuotiaiden lasten kehitystä (julkaistu 26. 6., Early Childhood Education Journal).

Kaikilla osa-alueilla tytöt olivat keskimäärin edellä poikia. Motoriset taidot olivat tytöillä keskimäärin parempia kuin pojilla. He olivat poikia seurallisempia. Omatoiminen ruokailu ja potalla käynti sujuivat tytöiltä paremmin kuin pojilta.

Keskimääräisten sukupuolierojen rinnalla on tärkeää huomata suuri yksilöllinen vaihtelu sekä pojilla että tytöillä. Keskimääräistä hitaammin kehittyviä oli kuitenkin paljon enemmän pojissa kuin tytöissä.

Myös kaikki muut tiedossani olevat tutkimukset lasten fyysisestä ja psykososiaalisesta kehityksestä päätyvät samaan tulokseen.

Varhaislapsuudesta alkaen tyttöjen kehitys etenee keskimäärin poikia nopeammin. Tytöt aikuistuvat nuorempina kuin pojat.

Palvelut varhaiskasvatuksesta ja neuvolasta peruskouluun etenevät kronologisen iän mukaan. Niissä oletetaan esimerkiksi, että kaikki seitsemänvuotiaat ovat valmiita koulun ensimmäiselle luokalle ja kaikki kolmetoistavuotiaat ovat riittävän kypsiä selvitäkseen yläluokkien hajanaisessa yhteisössä.

Keskimääräistä hitaampi kehitys on usein vain lapsen omaa luonnollista aikuistumista eikä välttämättä lainkaan ennakoi hänen tulevaisuuden hyvinvointiaan tai menestystään työelämässä. Mutta hitaasti kehittyvät ajautuvat helposti vaikeuksiin kronologista ikää noudattavassa palvelujärjestelmässä. Hitaasti kehittyvistä noin kaksi kolmannesta on poikia ja yksi kolmannes tyttöjä.

Ratkaisu ei löydy sukupuolien erottelusta vaan aidosta lapsilähtöisyydestä palvelujen järjestämisessä. Käytännössä tämä tarkoittaa lapsen kehitysvaiheen tunnistamista ja sen pitämistä kronologista ikää tärkeämpänä.

Kehitysvaiheen tunnistaminen ei saa perustua ongelmien metsästämiseen vaan lapsen luonnollisen kehityksen tärkeimpiin ulottuvuuksiin. Tästä oivallinen esimerkki on edellä mainittu norjalainen tutkimus.

Matti Rimpelä
lääketieteen tohtori, dosentti
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat