Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukioiden vertaileminen olisi syytä lopettaa

Mielipide
 
Kaisa Mattila Pekka Räihä

Helsingin Sanomat (31. 8.) kertoi lukioiden jakaantumisesta tyttöjen ja poikien lukioiksi. Kun tytöt ahtautuvat kaupunkien niin sanottuihin parempiin lukioihin, pojat jäävät joko vapaaehtoisesti tai riittämättömän keskiarvon vuoksi vähemmän haluttuihin lähiöiden ja pikkutaajamien lukioihin. Syntynyttä kehityssuuntaa pidetään huonona ja epätasa-arvoisena.

Ratkaisuksi vallitsevaan kehitykseen on esitetty muun muassa poikakiintiöitä. Tällainen ratkaisuyritys sisältää ajatuksen, että pojat aukottomasti haluaisivat parempiin lukioihin. Asia ei kuitenkaan välttämättä ole näin.

Tyttöjen suuntautuminen eliittilukioihin voidaan helposti yhdistää tyttökulttuurin murrokseen. Aiemmin tytöiltä odotetun nöyrän ja uhrautuvan käyttäytymisen tilalle on tullut tyttövoima: tytöt tekevät mitä tahtovat.

Tämän tyttöyden uuden suunnan myötä myös menestymisestä on tullut tytöille sallittua, jopa pakollista. Siten saavuttaakseen tärkeimmän päämääränsä, arvostetun aseman niin itsensä kuin tyttöyhteisönkin mielessä, tytön on taisteltava tiensä huipulle.

Poikien kulttuuri on ehkä toinen. Voisiko olla jopa niin, että erottuakseen tytöistä poikien on pidettävä yllä rennompaa egoa ja vältettävä turhaa koulumenestystä?

Työmarkkinamme ovat edelleen vahvasti sukupuolittain segregoituneet, joten pojat eivät ehkä tunne tarvetta hakeutua huippulukioihin tulevaisuuden työpaikankaan vuoksi. Onhan menestys mahdollista saavuttaa kulkemalla rennompikin tie.

Mikäli tyttöjen ja poikien edellä kuvatut erilaiset menettelytavat pitävät edes osin paikkansa, kiintiöt eivät tuo toivottua ratkaisua.

Toimivampi menettely erojen tasaamiseksi olisi sen sijaan julkisten ranking-listojen lakkauttaminen. Tämä jättäisi niin tytöille kuin pojillekin tilaa hakeutua lukioon, joka on elämäntilanteeseen sopivin.

Koska jo pelkkä sananvapaus todennäköisesti estää ylioppilasarvosanojen vertailulistojen poistamisen, olisiko ratkaisu alati kiihtyvään polarisaatioon ylioppilaskirjoitusten lakkauttaminen? Kun yliopistot valitsevat opiskelijansa lähinnä valintakokeilla eikä ylioppilasarvosanojen perusteella, lukion päättävä yhtenäinen koe on tarpeeton. Jos yhtenäistä koetta ei ole, rankkaustakaan ei voida tehdä.

Julkisen vertailun poisto toimisi muutoinkin tienä tasa-arvoisempaan kouluun. Nykyinen koulujen erottelu hyviin ja huonoihin kouluihin aiheuttaa paitsi oppilaiden myös opettajien suuntautumista koulun maineen perusteella. Kukapa itseään kunnioittava opettaja ei haluaisi ansaita leipäänsä ykköslukiossa.

Jos ratkaisemme ongelmia pakottamalla oppilaita kiintiöittäin eri kouluihin, seuraava askel olisi kai kiintiöittää myös eritasoiset ja eri sukupuolta olevat opettajat. Selvää on, että opettajienkin osaamisessa on eroja.

Kaisa Mattila
ekonomi, luokanopettajaopiskelija
Pekka Räihä
yliopistonlehtori
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat