Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravinteiden kierto kasvattaisi Suomen taloutta

Mielipide
 
Kari Herlevi Mari Saario

Terhi Pellinen kirjoitti osuvasti (HS Mielipide 31. 8.) maaseudun hyödyntämisestä uudella tavalla. Pellinen tähdensi, että Suomen maaseutu on valtava hyödyntämätön voimavara.

Maailmantaloutta muuttavat trendit, kuten digitalisaatio ja kiertotalous, voivat luoda uutta elinvoimaa ja elinkeinoja myös maaseudulle. Kiertotaloudessa materiaalit kiertävät ja niille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on korostanut maaseudun hyödyntämätöntä potentiaalia ravinteiden kierron osalta. Hallitusohjelmassa painottuvat Itämeren hyvän ekologisen tilan edistäminen ja vesistöihin huuhtoutuvien ravinteiden määrän vähentäminen sekä maatalouden ravinne- ja energiaomavaraisuuden lisääminen.

Vähemmän esillä on ollut se, että ravinnehukan vähentämisellä, ravinteiden kierrätyksellä ja ympäristöhaittojen pienentämisellä on myös merkittävä taloudellinen arvo.

Taloudellinen arvo koostuu esimerkiksi uudesta yritystoiminnasta, nykyisten elinkeinojen paremmasta kannattavuudesta sekä kauppataseen parantumisesta.

Sitra on nyt ensimmäistä kertaa arvioinut yhdessä Gaia Consulting Oy:n kanssa ravinteiden kierron lisäämisen tuomaa taloudellista lisäarvoa Suomelle.

Niillä toimialoilla, jotka on vasta arvioitu, ravinteiden kierron kansantaloudelliset hyödyt olisivat vuosittain noin 0,5 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Tämä lisäarvo syntyisi jo neljästä liiketoiminnan esimerkistä, joita ovat lannoitevuokraus eli siirtyminen lannoitteiden myynnistä ravinteita hukkaamattomiin lannoitepalveluihin, tuontisoijan korvaaminen härkäpavuilla, poistokalan käyttäminen rehun lähteenä sekä biokaasutus ravinnekierron vauhdittajana.

Sitran selvityksessä esiteltyjen liiketoimintamallien selkeä edunsaaja kotimaisten ravinnekiertojen rakentamisessa on maaseutu. Samalla vahvistuu myös alkutuotannon kilpailukyky. Lisäksi ilmastonmuutoksen ja tuontipolttoaineiden ja -lannoitteiden hinnannousun tuomia riskejä voidaan vähentää. Ravinteita kierrättämällä varmistetaan, että meillä on puhtaat vesistöt ja erityisesti puhdas Itämeri, jolla on monenlaisia taloudellisia arvoja matkailusta virkistykseen.

Hallinto voi vauhdittaa mahdollisuuksien toteutumista huomioimalla julkisissa hankinnoissa kestävät ratkaisut, kannustamalla kokeiluihin sekä kehittämällä lupamenettelyjä joustavammiksi.

Kari Herlevi
johtava asiantuntija, Sitra
Mari Saario
johtava asiantuntija
Gaia Consulting Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat