Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Devalvaatio oli palkanalennus

Mielipide
 
Mikko Pesola

Maamme ongelmien ratkaisuksi haikaillaan devalvaatiota. Devalvaatiossa markan ulkoista arvoa alennettiin, jolloin tuontitavarat kallistuivat heti ja muut pienellä viiveellä. Tuhannella markalla sai vähemmän kuin ennen.

Palkansaajat olivat tyytymättömiä, ja alettiin vaatia palkankorotuksia. Varsin pian palkat nousivatkin, ja kohta oltiin taas tasapainotilassa ostovoiman ja hintojen suhteen – kunnes taas devalvoitiin.

Devalvaatiosta hyötyivät ne, joilla oli velkaa, sillä voimistuva inflaatio söi sekä korkoja että lyhennyksiä mutta ei omaisuutta. Tämän takia valtio, kunnat, yritykset ja ne, joilla oli velkaa ja mahdollisuuksia, eivät pyrkineetkään lyhentämään lainojaan, vaan ottivat uutta halvemmissa markoissa. Maksajia olivat palkansaajat ja säästäjät, joiden markoista inflaatio nakersi palan aivan huomaamatta.

Yhteiskuntasopimuksella pyritään devalvaation kaltaiseen tilanteeseen: palkkojen alentamiseen. Tällöin ay-liike joutuisi myöntymään palkanalennuksiin, kun taas devalvaation jälkeen se aina kunnostautui vaatimalla lisää liksaa.

Devalvaatio oli yhdenlainen yhteiskuntasopimus sekin, mutta yksipuolinen. Päätöksen teki Suomen Pankki, eikä muilla ollut asiaan nokan koputtamista. Valtiovarainministerikin löi vielä devalvaatioaamuna vetoa siitä, että devalvaatiota ei tule – tuli iltapäivällä.

Mikko Pesola
diplomi-insinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat