Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiertotaloudesta tarvitaan enemmän tietoa

Mielipide
 
Anni Huhtala

Sitra ja Gaia Consulting tuottavat julkisuuteen tiedotteita niin sanotuista kiertotalouden hyödyistä. Viimeksi Kari Herlevi ja Mari Saario kirjoittivat mielipidesivulla (HS 3. 9.) ravinteiden kierrättämisen hyödyistä maataloustuotannossa: vesistöjä rehevöittävien ravinteiden talteenoton kansantaloudelliset hyödyt olisivat vuosittain 500 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä.

Fosforin ja typen kierrättämisellä voi toki olla myönteisiäkin taloudellisia vaikutuksia, mutta ihmetystä herättää, miksi markkinat eivät hyödynnä näin valtavaa liiketoimintapotentiaalia. Estääkö nykyinen ympäristötukipolitiikka arvonlisän muodostumisen vai pitäisikö verotuksella luoda kannusteita?

Tätä ei voi tietää, koska hyötyarvio perustuu selvitykseen, josta on julkaistu ainoastaan johdanto, eikä kenelläkään ole mahdollisuutta arvioida, kuinka arvioon on päädytty ja millaisin menetelmin.

Ongelmalliseksi tällaiset selvitykset tulevat silloin, kun luvuilla pyritään vaikuttamaan päätöksentekoon, eikä tietopohja ole avointa. Erityisesti "kiertotaloudesta" käytyyn keskusteluun on liittynyt paljon tällaisia piirteitä, myös muualla kuin Suomessa.

On hyvä tietää, että Euroopan tiedeakatemioiden tieteellinen neuvottelukunta valmistelee nimeämässään työryhmässä kannanottoa Euroopan unionissa valmistellusta kiertotalous-ohjelmasta. Työryhmä on kiinnittänyt huomiota EU-valmistelun tiedollisiin puutteisiin, kuten kiertotalouden yhteiskunnallisten hyötyjen arvioimisen hataraan tieteelliseen pohjaan, rajalliseen ymmärrykseen markkinoiden toiminnasta ja politiikan ohjauskeinoista kansantaloudessa. Työryhmän kannanotto valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Anni Huhtala
tieteellinen jäsen
EASAC Working Group on the Circular Economy,
ylijohtaja, VATT

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat