Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Freud kirjoitti vihan kesyttämisestä

Mielipide
 
Elina Reenkola

Tuomo Tamminen kirjoitti (HS Tiede 1. 9.) nettivihasta ja räyhäämisestä ja viittasi taloussosiologian professori Pekka Räsäsen ja sosiaalipsykologian apulaisprofessori Atte Oksasen tutkimukseen.

Oksanen on kiinnostunut myös Freudin vihakäsityksestä. Hän panee Freudin teoriaksi vihan tarkoituksellisen purkamisen. Haluan korjata tämän väärinkäsityksen. Freud ei ole missään suositellut vihan purkamista. Hän kirjoitti vihan hillitsemisestä ja kesyttämisestä.

Freudin mukaan viha ja rakkaus ovat vahvoja voimia, jotka liittyvät yhteen ja aiheuttavat jännitettä, ristiriitoja ja syyllisyyttä. Julmat tunteet ja koston motiivit voivat tukahdutettuina johtaa oireisiin. Kosketuksen saaminen vihamielisiin tunteisiin on Freudin mukaan tärkeää ja voi johtaa oireiden helpottumiseen. Doran tapauksessa hän kirjoitti, miten "psykoanalyysissa herätetään eloon kaikki impulssit, myös vihamieliset, ja niitä hyödynnetään analyysissa tekemällä ne tietoisiksi".

Tutustuminen omiin vihan tunteisiin ja koston ajatuksiin sekä niiden lähteisiin, niiden sanoittaminen ja tekeminen tietoiseksi, on täysin eri asia kuin vihan purkaminen tai räyhääminen.

Tieteen tekemisessä on tärkeää käyttää alkuperäisiä lähteitä, myös Freudin. Vihan purkamisen teorian paneminen Freudin nimiin perustuu juuri niihin huhuihin ja ennakkoluuloihin, joita Räsänen ja Oksanen haastatteluissaan kuvasivat.

Elina Reenkola
psykologi, psykoanalyytikko (IPA)
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat