Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidemuseo ei saa olla messutila

Mielipide
 
Otso Kantokorpi

Yritysyhteistyö taidemaailmassa lisääntyy. Museoiden on riittämättömien resurssiensa takia haettava aktiivisesti ulkopuolista rahoitusta.

Valtiovarainministeriön elokuinen leikkausehdotus budjettiin tuotti lisää tuskaa: tarjolla on kahdeksan prosentin leikkaus museoiden valtionosuuteen. Kulttuuri kärkihankkeena?

Kansallisgalleriaan kuuluva, vanhaan eurooppalaiseen taiteeseen keskittynyt Sinebrychoffin taidemuseo avasi juuri tiloissaan näyttelyn Coca-Cola-pullo 100 vuotta, jossa esitellään muun muassa Coca-Cola-aiheista nykytaidetta. Coca-Colaa Suomessa valmistava Sinebrychoffin panimo ja virvoitusjuomatehdas on museon pääyhteistyökumppani, joten yhteistyö on tietyssä mielessä luontevaa.

Sekä museoilla että yhteistyökumppaneilla on kuitenkin ollut tapana korostaa sitä, että yhteistyö ei saa vaikuttaa näyttelyiden sisältöihin. Nyt tätä periaatetta ollaan murentamassa.

Materiaalisia arvoja korostavassa nykymaailmassa taide alkaa olla viimeisimpiä henkisten arvojen turvapaikkoja. Taiteen vapaus on jopa perustuslain turvaama. Olemme Suomessa tottuneet olemaan vapaita taiteen valtiollisesta säätelystä, toisin kuin esimerkiksi Neuvostoliitossa, mutta markkinatalouden tuottama piilotellumpi säätely on tulossa voimakkaasti taiteen alueelle.

Kansallisgalleria on merkittävin kansallinen taideinstituutiomme. Sen tulisi toimia esikuvallisesti taiteen vapauden ja henkisten arvojen puolesta. Sellaisena se ei saa toimillaan vahvistaa ajatusta siitä, että taidemuseoitakin voidaan tarvittaessa käyttää brändimarkkinoinnin messutilana.

Otso Kantokorpi
taidekriitikko
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat